23/02/2015

Els alumnes del Màster en Gestió Cultural coneixen de primera mà la Fundació Gala-Salvador Dalí

Joan Manuel Sevillano Campalans, gerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí i membre de Barcelona WPO (World Presidents’ Organization), va donar una classe magistral als alumnes del Màster en Gestió Cultural.

Actualment, Joan Manuel Sevillano és un referent nacional i internacional per als professionals dedicats a la gestió cultural, per la seva estratègia de gestió en una de les fundacions privades dedicades a l’art més importants i solvents d’aquest país, la Fundació Gala-Salvador Dalí. Una fundació creada per Dalí el 1983 i de la qual va ser president fins a la seva mort, el 1989. Una dècada després, l’any 1999, Joan Manuel Sevillano en va prendre les regnes de la gestió sota la direcció de Ramon Boixadós i des d’aleshores tracta de complir cada dia amb els desitjos del seu fundador: promoure, protegir, cuidar i divulgar el seu llegat arreu del món.

Ara per ara, els quatre museus que componen aquesta fundació es troben ubicats en petites localitats de la Costa Brava. Això no ha impedit que la seva projecció mundial sigui ja imparable, gràcies a l’aposta decidida dels seus responsables per internacionalitzar el llegat i la figura de Dalí, perquè –en paraules de Sevillano– “la cultura és internacional”.

Explicant aquesta internacionalització, Sevillano va parlar de les diferents exposicions arreu del món, com la de Rio de Janeiro el 2014, que enguany “es va convertir en l’exposició d’art més visitada del món, amb gairebé un milió d’espectadors, superant les xifres registrades en les edicions de França, al Centre Pompidou de París, i d’Espanya, al Museu Reina Sofia de Madrid”. No és només la gestió de tot el material, sinó també “l’extraordinari llegat immaterial deixat per Dalí”: la seva marca, idees, drets de reproducció i edició de la seva prolífica obra pictòrica, audiovisual o escrita, com l’assaig La vida secreta.

El ponent va abordar l’actual situació de solvència econòmica de la Fundació gràcies, entre molts altres factors, a l’augment progressiu del nombre de visitants: un milió i mig aproximadament el 2014. Aquest increment posa de manifest la dificultat de gestionar l’elevat nombre de turistes que arriben al llarg de l’any tant a la Fundació com a la ciutat de Figueres, una població de 40.000 habitants. Això va fer que el seu gerent fes especial esment a “l’efecte multiplicador de la cultura” i a l’impacte econòmic que ha suposat per a la zona l’existència d’aquesta Fundació, que, com va dir, “ha generat 1.865 llocs de treball indirectes, segons recull un estudi realitzat per la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Girona”.

En aquesta classe magistral de Joan Manuel Sevillano es van tractar molts temes i molt interessants i es va oferir una visió completa de la gestió d’aquesta fundació a través de la seva història, orígens i evolució durant els setze darrers anys en què ell hi ha treballat com a gerent. Per això, a dia d’avui, i a la vista dels resultats obtinguts, “la Fundació Gala-Salvador Dalí –va explicar– és una de les fundacions més importants i solvents d’aquest país, referent de rendibilitat cultural i econòmica per als professionals de la gestió cultural”.