07/10/2021

Els arquitectes peruans Barclay & Crousse clausuren la Biennal d’Arquitectura Llatinoamericana reivindicant la identitat cultural pròpia del continent sud-americà

Durant dues jornades, un grup d’arquitectes llatinoamericans menors de 40 anys va exposar a l’Aula Magna de UIC Barcelona les seves línies de treball i la seva producció arquitectònica

El 5 d’octubre, els arquitectes peruans Sandra Barclay i Jean Pierre Crousse, socis fundadors de l’estudi Barclay & Crousse, van clausurar l’extensió de la Biennal d’Arquitectura Llatinoamericana - BAL 2021 que va tenir lloc els dies 4 i 5 d’octubre a UIC Barcelona School of Architecture. 

En la seva intervenció, titulada “Altres tròpics”, els arquitectes van dur a terme un repàs per la seva trajectòria professional i per algunes de les seves obres més representatives, entre les quals es troben el Lugar de la Memoria, la Tolerancia y la Inclusión Social (LUM) de Lima, el Museo de Sitio de la Cultura Paracas o l’Aulari de la Universitat de Piura. “La nostra preocupació ha estat sempre treballar de manera pertinent amb els recursos que tenim, parant esment en el lloc i indagant en les possibilitats que ens ofereixen el clima, el paisatge i la cultura. Aquest és el canvi de mirada fonamental i el gran potencial que tenim els arquitectes llatinoamericans”, van explicar. 

Sandra Barclay i Jean Pierre Crousse van iniciar la seva trajectòria professional a París, ciutat en la qual van fundar el seu estudi l’any 1994. El 2006 es van traslladar al Perú, on han desenvolupat bona part de la seva activitat professional durant aquestes gairebé dues dècades. El seu treball ha estat reconegut amb el Premi Mies Crown Hall Americas 2018 i el primer Premi Oscar Niemeyer. Van resultar guanyadors en dues ocasions, en els anys 2014 i 2018, del Premi Nacional d’Arquitectura Peruana i també han rebut el Premi Amèrica Llatina 2013, que atorga el Comitè Internacional de Crítics d’Arquitectura (CICA). El 2016, van exercir com a comissaris del pavelló del Perú en la XV Biennal de Venècia. 

Un gran fòrum de l’arquitectura emergent de Llatinoamèrica
Durant dues jornades, l’Aula Magna de UIC Barcelona es va convertir en un gran fòrum d’intercanvi entre arquitectes menors de 40 anys procedents de diferents països llatinoamericans. “Hem assistit a exemples del debat cultural de l’arquitectura que entén que cal tenir un coneixement profund de la cultura pròpia i la consciència creixent dels valors i defensa del context. Una arquitectura contextual que quan s’entén, crea la identitat cultural i arquitectònica”, explica la subdirectora de UIC Barcelona School of Architecture, Carmen Mendoza-Arroyo.

Biennalistes

La biennal es va inaugurar el 4 d’octubre amb la intervenció de l’arquitecta Marta Maccaglia, fundadora de l’Associació Semillas (del Perú) i guanyadora del Premi Mundial en Arquitectura Sostenible, celebrat a París per la Cité de l’architecture i patrocinat per la UNESCO. Aquesta jove arquitecta s’ha especialitzat en el desenvolupament d’espais educatius en contextos emergents de l’Amazònia peruana i en els assentaments humans a Lima. 

A continuació, hi van intervenir Leandro Alegre, Horacio Goday i Martín Olivera, socis fundadors de l’estudi uruguaià TATŪ Arquitectura. En la seva intervenció, van analitzar el fenomen de la nova ruralitat que es viu al Uruguai i van explicitar l’estratègia de vincle permanent amb el paisatge i de posada en valor del territori que guia la seva producció arquitectònica. 

La primera jornada es va tancar amb la intervenció de Cásio Sauer i Elisa T. Martins, fundadors de l’estudi brasiler Sauermartins. “La nostra perquisició professional se centra a entendre la relació entre l’arquitectura i l’escassetat, entenent l’escassetat com una de les característiques essencials de l’arquitectura llatinoamericana”, van explicar. 

La segona jornada de conferències, que va tenir lloc el 5 d’octubre, va començar amb la intervenció del despatx argentí Huarte & Pugliese Arquitectes Associats, integrat per Gabriel Huarte i Fabrizio Pugliese. En la seva intervenció, van exposar alguns dels principis de la seva activitat professional, com són la voluntat dels seus projectes per preservar la memòria del lloc, l’elecció estricta de materials o el valor que confereixen al detall constructiu. La jornada es va clausurar amb la intervenció de Barclay & Crousse en qualitat de convidats especials. 

La d’enguany és la segona extensió de la BAL organitzada per UIC Barcelona School of Architecture, després de la que es va celebrar l’any 2019, totes dues coordinades pel subdirector de Relacions Institucionals de l’escola, Iñigo Ugalde.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)