10/10/2022

Els directors de la Càtedra WeCare de UIC Barcelona demanen que les cures pal·liatives es reconeguin com a especialitat

Ho han fet amb motiu del Dia Mundial de les Cures Pal·liatives i han reclamat que es reconeguin com a especialitat amb l’objectiu de garantir que els professionals que atenen els pacients estiguin prou formats i reciclats per oferir una atenció de qualitat

La Dra. Cristina Monforte i el Dr. Joaquim Julià, directors de la Càtedra WeCare, han lamentat que aquesta falta de reconeixement provoca que quedi limitada la inclusió d’assignatures de cures pal·liatives en els estudis de grau, així com l’accés a més finançament específic per a recerca.

En aquest sentit, Julià ha explicat que “altres països propers han desenvolupat una especialitat de cures pal·liatives o bé les anomenades àrees de capacitació específiques o subespecialitats que es cursen un cop obtinguda l’especialitat”. A Espanya, “només un 10 % de les universitats incorporen assignatures de cures pal·liatives en les seves facultats de Medicina”.

En opinió dels directors, un dels principals problemes de les cures pal·liatives és la “desigualtat” entre comunitats autònomes, “tant en desplegament d’equips com en l’existència de programes de desenvolupament en cures pal·liatives”. Malgrat aquestes dificultats, en els últims anys s’han produït importants avanços, ja que s’atén el pacient oncològic en fases més precoces del procés amb una detecció més acurada de les seves necessitats d’atenció pal·liativa. A més a més, aquest model d’atenció s’ha ampliat a altres perfils de pacients, com els afectats per EPOC, insuficiència cardíaca o malalties degeneratives com l’ELA.

Monforte i Julià han assenyalat que un 60 % dels pacients ingressats en un hospital d’aguts tenen necessitat d’atenció pal·liativa que, “en la majoria dels casos, no queden ateses perquè els recursos destinats continuen sent insuficients”. En l’entorn residencial, “les necessitats d’atenció pal·liativa són de fins al 90 % dels usuaris i no solen existir dispositius específics”.

Els directors de la Càtedra WeCare han recordat que, a Espanya, es calcula que prop d’un 1,5 % de la població necessita atenció pal·liativa, la qual cosa suposa més de 700.000 persones. Davant aquestes xifres, els especialistes han reclamat als governs que destinin més recursos a les cures pal·liatives perquè la prevalença de la població amb aquesta mena de necessitats no pararà d’augmentar en els pròxims anys per l’envelliment progressiu i la cronificació de malalties anteriorment mortals.

En aquest context, el juny d’enguany va obrir les portes Cuides UIC Barcelona, la tercera clínica universitària de UIC Barcelona l’objectiu principal de la qual és oferir assistència integral a pacients amb malalties avançades i cures pal·liatives, així com acompanyament tant a ells com als seus familiars i cuidadors.

© Jcomp / Freepik

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)