23/02/2016

Els estudiants d'Arquitectura participen en el taller “Els bancs d’aliments: una resposta d’emergència a la crisi en països desenvolupats” en col·laboració amb el Banc dels Aliments de Barcelona

La pobresa és àmpliament percebuda com una de les malalties dels països en vies de desenvolupament, però el seu abast s’estén als països rics, on la recessió recent ha agreujat el problema. La necessitat dels governs i les organitzacions d’idear mètodes eficaços per respondre a aquesta emergència sovint ignorada, però d’importància fonamental, va ser el punt de partida per al taller del consorci d’enguany.

El taller, amb UIC Barcelona com a universitat amfitriona, ha reunit els estudiants del consorci Mundus Urbà de les quatre universitats: Technische Universität Darmstadt (Alemanya), Université Pierre Mendès Grenoble (França), Universitá Tor Vergata Rome (Itàlia), i UIC Barcelona. 

Sota el títol “Els bancs d’aliments: una resposta d’emergència a la crisi en els països desenvolupats”, aquesta acció urbana i taller va col·laborar amb el Banc dels Aliments de Barcelona (Fundació Banc dels Aliments Barcelona) en els esforços que fa per millorar la logística i la qualitat de les operacions que desenvolupen en resposta a les necessitats dels residents més pobres de la ciutat, que encara estan patint greus efectes secundaris de la crisi econòmica a Espanya. 

El concepte de banc d’aliments va arribar a Espanya el 1987, dues dècades després de la creació de John Arnold van Hengel del primer banc d’aliments a Phoenix (Arizona). 

Avui dia, el Banc dels Aliments de Barcelona duu a terme canvis significatius en la configuració de la seva xarxa, dels centres de distribució i de la plataforma en línia. Es planeja crear centres de microdistribució per tota la ciutat per millorar així la logística i augmentar la capacitat d’emmagatzematge en fred per fer més bon ús dels productes frescos. 

Els estudiants van analitzar l’impacte d’aquests canvis mitjançant el mapeig de la xarxa de centres de distribució tenint en compte les dades dels serveis que presten, i també van proposar dissenys alternatius dins dels mateixos edificis per augmentar-ne l’eficiència. 

En el taller, hi van intervenir professors universitaris, experts internacionals i membres d’organitzacions no governamentals. Va ser una oportunitat per a tots els implicats poder sentir les històries de les mateixes víctimes de la pobresa i aprendre com s’ha de tractar aquesta situació d’emergència en un entorn desenvolupat, a través de la gestió dels recursos bàsics dels aliments. Els estudiants van presentar les seves anàlisis i propostes en un acte obert a la UIC Barcelona el dijous 11 de febrer passat.