- Més vistos
- Darrera visualització
Els mètodes d’intel·ligència artificial resolen l’enigma bàsic de la biologia: predir la forma de les proteïnes
La IA es perfila com una eina capaç d’aprendre i analitzar grans quantitats d’informació d’historials de pacients que, al seu torn, ajuda els doctors a oferir més bons diagnòstics i tractaments
UIC Barcelona va acollir la conferència virtual “La intel·ligència artificial i la medicina del futur”, a càrrec d’un expert de primer nivell en medicina personalitzada i genòmica. El Dr. Alfonso València, ICREA Research Professor, director del departament de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), director de l’Institut Nacional de Bioinformàtica (INB-ISCIII) i director del node espanyol de la xarxa europea ELIXIR, va ser el ponent de la conferència organitzada per l’Observatori de la Intel·ligència Artificial i les Noves Tecnologies (OIANT).
La sessió es va desenvolupar el dimecres 17 de febrer i més d’un centenar d’assistents van gaudir virtualment de la ponència, que va girar entorn d’explicar com els avanços de la IA en els últims anys han fet que les màquines puguin fer tasques de gran complexitat amb rapidesa en el camp de la biomedicina.
“Un dels problemes clau de la biologia gairebé ha estat resolt completament molt abans del que esperàvem”, ha afirmat Alfonso València en començar la conferència. I és que, per primera vegada, els nous i sofisticats mètodes d’IA, que han estat aplicats a coneixements i dades acumulades, han resolt diferents estructures de proteïnes complexes. “Aquest fet —afirma el bioinformàtic— és el problema més complex resolt per la intel·ligència artificial fins ara”.
Les proteïnes són essencials per a la vida i la seva funció depèn en gran part de l’estructura que tenen en tres dimensions, que és única per a cada proteïna. Tant és així que descobrir de quina manera adquireixen aquesta forma tridimensional ha estat un dels objectius dels biòlegs des de fa anys. Partint d’aquesta base, Alfonso València ha explicat que la companyia DeepMind de Google, a través del deep learning o aprenentatge profund, ha aconseguit predir com les proteïnes adquireixen la seva forma.
Davant aquest context, València ha argumentat que “la intel·ligència artificial no substituirà els metges, sinó que actuarà com un gran aliat”. Gràcies a la seva ràpida capacitat d’aprendre i analitzar grans quantitats d’informació d’historials de pacients, la IA podrà ajudar els doctors a oferir més bons diagnòstics i tractaments.
Visualitza la conferència completa per a conèixer més detalls