27/06/2014

Els noms dels carrers son un record de la memòria pública

Fernando Sánchez Costa, professor de la Facultat d'Humanitats, ha publicat un article a ?Catalan Journal of Communication and Cultural Studies? sobre els noms dels carrers.

"Street names, politics of memory and social debate in republican Barcelona (1931-1936): A theoretical reflection and case study" és un article que analitza els noms dels carrers, considerats com un tapís autèntic de la memòria urbana.

En aquest article, Fernando Sánchez interpreta els noms que porten els carrers com un acte comunicatiu de la transmissió i el debat sobre els fets històrics. Descrits des d’un enfocament teòric, metodològic i tenint en compte la memòria pública, s'argumenta que la nomenclatura és fruit de les pràctiques polítiques i socials en què els agents prenen part de la comunitat del passat, del present i del futur.

Aquesta interpretació del professor es basa en un estudi de transformació simbòlica del mapa de Barcelona durant la Segona República i en una anàlisi de les polítiques de la memòria, les funcions de la societat civil en la memòria pública del moment i les reaccions dels ciutadans que es registren històricament.

Editat per Enric Castelló i la Universitat Rovira i Virgili, juntament amb Hugh O'Donnell i Glasgow Caledonian University, el Catalan Journal of Communication and Cultural Studies (CJCS) es compromet a publicar recerca i articles teòrics d’anàlisi de l’àmbit de la comunicació, la cultura popular i la política. El CJCS té per objectiu proporcionar un fòrum de discussió internacional per al pensament crític i l'estudi d’aquests camps.