23/01/2015

Els problemes de l'habitatge, de la mà de Càritas

El 19 de gener passat, els alumnes de la Facultat d'Humanitats van tenir l'ocasió de conèixer els problemes a què s'han d’enfrontar moltes famílies per la pèrdua de l'habitatge. A la sessió «Del dol a l'esperança: reptes davant la pèrdua de la llar i l'habitatge», les col·laboradores de Càritas Diocesana Barcelona Àngels Valls i Joana Suñer van explicar quines són les qüestions a què s'enfronten dia a dia a Barcelona.

Àngels Valls, col·laboradora acadèmica d’ESADE i responsable de Formació i Inserció Laboral de Càritas Diocesana de Barcelona, i Joana Suñer, responsable a Càritas de Mediació per a l’Habitatge, van impartir una sessió als alumnes d’Humanitats, en la qual van explicar què fa Càritas davant d’una família que ha perdut casa seva.

Joana Suñer va mostrar la seva preocupació per la manca d’una llar digna per a moltes persones: “És un dret constitucional. Que no hi hagi habitatge digne comporta l’empitjorament de la salut tant física com mental”. Segons la seva opinió, la solució passa per “crear eines noves per afrontar els pagaments de les hipoteques i els lloguers, així com promocionar els habitatges socials”.

Valls va explicar que, des del seu departament, han posat en marxa “Feina amb cor”, que tracta els problemes derivats de l’atur que tenen les famílies. Durant la seva intervenció, es va mostrar afligida per la situació actual del mercat laboral: “Té un comportament histèric: cada trimestre, entra i surt molta gent de l’atur. Els contractes són temporals i molt curts”.

Com van explicar les ponents, amb aquest servei, Càritas no pretén fer un pla d’ocupació, sinó que vol “atendre de manera digna les persones”. “Les acompanyem durant sis mesos –explicava Valls–, les assessorem, els oferim tallers, gestors, etc. Tenen un espai únic per fer voluntariat si volen. D’aquesta manera s’activa la persona, se la fa sentir útil i se la motiva”. I és que l’actitud més comuna dels que fa molt de temps que estan a l’atur “és la de plegar-se de braços i rendir-se”.

Aquesta sessió s’ha emmarcat en el Taller Transversal que organitza la Facultat d’Humanitats cada any. Hi participen tots els alumnes que estudien Humanitats i Estudis Culturals, i aquest curs ha girat entorn del tema “Anàlisi cultural de les emocions: grans obres sobre el sofriment i la recerca de sentit”.