12/03/2023

Els professors Gabriel Fernández, Anna Pou i Josep Corcó reflexionen sobre l’evolució de l’art, la ciència i la tecnologia en el cicle Les Veus de la República

La sessió s’emmarca en el cicle Les Veus de la República, un espai de reflexió, debat i promoció del pensament crític a casa Orlandai

El 22 de febrer passat, els professors de la Facultat d’Humanitats Gabriel Fernández, Anna Pou i Josep Corcó van visitar Casa Orlandai per participar com a ponents en la sessió de Les Veus de la República, moderada per Elsa Corominas. La taula rodona, titulada: “Art, ciència i tecnologia: de la cova rupestre a l’art digital”, va acabar amb un espai de diàleg amb els assistents.

El Dr. Gabriel Fernández va inaugurar la sessió, parlant sobre l’evolució de l’art, la ciència i la tecnologia, exposant la manera que aquestes disciplines reflecteixen l’evolució de la subjectivitat humana i les seves estructures de consciència. Fernández va exposar de quina manera s’estructura la consciència de la perspectiva, desintegrada en tres dimensions de l’ésser: veritat, bondat i bellesa. Al seu torn, va recalcar el repte que suposa integrar aquestes dimensions i va proposar la mística com a clau d’aquest procés.

Més tard, s’hi va sumar el Dr. Josep Corcó, que va subratllar la poca diferència entre els mètodes de la ciència i l’art, perquè tots dos es basen en l’assaig i l’eliminació de l’error. “La intuïció i la creativitat tenen una presència notable tant en l’assaig científic com artístic”, va exposar Corcó. I va afegir que l’eliminació de l’error es fa en tots dos camps gràcies a l’autocrítica i la crítica de la comunitat. 

Finalment, la professora i historiadora de l’art Anna Pou va tancar la ponència fent un repàs de la història de l’art, començant des de l’art rupestre i acabant en les obres digitals. La professora va concloure que l’art, la ciència i la tecnologia han anat, van i aniran sempre de bracet.