17/07/2023

Els projectes dels estudiants d’Arquitectura de UIC Barcelona estenen la Diagonal fins al Llobregat, creant una gran avinguda metropolitana

Els estudiants de UIC Barcelona School of Architecture han presentat 24 projectes amb propostes per transformar la B-23, l’extensió de l’Avinguda Diagonal fins al riu Llobregat. L’objectiu és redissenyar aquesta infraestructura i el seu entorn per convertir-lo en un corredor verd, amable per a vianants i amb nous usos, que al seu torn connecta de manera transversal els municipis de la zona: Barcelona, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí i Sant Feliu de Llobregat.

Els treballs de final de grau (TFG) dels estudiants d’últim curs d’Arquitectura s’han presentat els dies 12 i 13 de juliol a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Amb el títol “Extended Limits: Diagonal’s Journey from Cityscape to Green Escape” (‘Límits estesos: el viatge de la Diagonal des de l’entorn urbà fins al paisatge verd’), els projectes donen resposta al repte actual de renovar àrees amb un alt potencial de centralitat, existents a les grans ciutats europees, sota criteris d’equitat social, sostenibilitat, accessibilitat i salut.

Els TFG d’Arquitectura han estat coordinats pels professors i arquitectes Iñaki Baquero i Álvaro Cuéllar. Durant la jornada d’exposició i presentació a la seu del COAC, un jurat multidisciplinari presidit per la prestigiosa arquitecta Carme Pinós ha examinat els futurs arquitectes.

 

Reptes urbanístics de l’àrea metropolitana de Barcelona

Els exercicis busquen fer una aportació, amb una mirada innovadora, als desafiaments de l’arquitectura i urbanisme d’avui, i intenten complementar les reflexions contingudes en el Pla Directori Urbanístic Metropolità de Barcelona (PDUM), el pla estratègic que busca guiar i gestionar el desenvolupament urbanístic i territorial a la regió metropolitana de Barcelona.

“El projecte forma part dels plans actuals de desenvolupament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que van començar fa vuit anys. Se centren a transformar una secció inicialment dissenyada per a automòbils en una nova avinguda urbana més adequada per a l’ús humà, que integra la mobilitat local i nous usos”, explica Iñaki Baquero. Álvaro Cuéllar apunta que “al llarg d’una superfície de cinc quilòmetres, els 24 projectes tenen com a objectiu restablir una connexió tant longitudinal com transversal.

D’una banda, introdueixen carrils laterals per al trànsit local, carrils per a bicicletes i una plataforma de transport públic. D’altra banda, milloren la continuïtat dels carrers perpendiculars que connecten els diferents municipis travessats per la Diagonal”.

Baquero i Cuéllar conclouen que “aquesta transformació de l’espai públic reconnecta els espais verds, promou usos polivalents i cerca reequilibrar la funció de la metròpolis”.

S’entreguen els premis ROCKWOOL de Sostenibilitat, els Premis Schindler Espanya d’Accessibilitat, i els Premis Daikin – Schneider Electric d’Instal·lacions

En el marc de la presentació dels TFG s’han atorgat els Premis ROCKWOOL de Sostenibilitat; els Premis Schindler Espanya d’Accessibilitat, i els Premis Daikin – Schneider Electric d’Instal·lacions.

Aquests premis reconeixen els treballs que millors solucions aporten en aquests àmbits, de manera coherent i des de la concepció del projecte. El guanyador dels Premis ROCKWOOL de Sostenibilitat ha estat Agustín Ardisana Witenas, pel seu projecte “Industry Z”. El segon premi l’ha rebut Martina Musacchio pel projecte “Forestry and Environmetal Training Center”.

TFG

El jurat el van formar Alessio Battistella, arquitecte de l’estudi ARCò - Architettura e Cooperazione i professor del Politècnic de Milà; Jordi Guivernau, arquitecte per UIC Barcelona i membre del Departament Tècnic de ROCKWOOL; Teresa Batlle, arquitecta de l’estudi Picharchitects/Pich-Aguilera, i Mauro Manca, professor de UIC Barcelona i arquitecte soci fundador d’Energreen Design. El jurat va destacar que el conjunt de projectes integra la descarbonització en totes les seves fases, des de la construcció de l’edifici fins al conjunt del seu cicle de vida.

Els Premis Schindler d’Arquitectura a l’Accessibilitat 2023 han reconegut amb el primer premi el mateix projecte “Industry Z”, de l’estudiant d’Arquitectura de UIC Barcelona Agustín Ardisana Witenas. El segon premi s’ha atorgat a Daniel Villacís Jaramillo pel seu projecte de centre d’arts escèniques “Fàbrica de Creació Az Art”. El guanyador del tercer premi ha estat Andrés Salas Siles, amb la proposta “Juvenile Care Center”.

Els Premis Schindler d’Accessibilitat s’atorguen a aquells treballs de final de grau (TFG) d’Arquitectura que millor integren l’accessibilitat entesa de manera global, de manera coherent i des de la seva concepció. El jurat dels Premis Schindler Espanya d’Arquitectura sobre Mobilitat/Accessibilitat l’han format Xavier Jiménez, director regional de Schindler a Catalunya; els professors responsables de Projectes-TFG de UIC Barcelona School of Architecture, Iñaki Baquero i Àvar Cuellar, i el professor responsable de l’Àrea d’Accessibilitat del TFG, Enrique Rovira-Beleta.

TFG Schindler

El jurat ha valorat que els projectes abordin l’accessibilitat des d’un punt de vista global i més enllà de la normativa, tenint en compte persones amb qualsevol tipus de discapacitat. El guanyador del Premi TFG d’Instal·lacions Daikin – Schneider Electric també ha estat Agustín Ardisana Witenas pel seu projecte “Industry Z”. Aquest guardó valora la integració de les instal·lacions en el projecte, tant des dels aspectes tècnics, com la reserva d’espais, la integració arquitectònica, i la sostenibilitat associada a les instal·lacions.

El jurat l’han format Joan Espluga i Ardèvol, director de Daikin a Catalunya i Andorra; Núria Benedicto Bertolín, coordinadora del departament de Prescripció de Daikin a Catalunya i Andorra; Xavier Barnils Castany, responsable d’Enginyeries d’Ibèria de Schneider Electric; Eva Sallés Manzano, responsable de Prescripció de BMS zona Mediterrani de Schneider Electric, i els arquitectes i professors de UIC Barcelona Ainara Bilbao Vila i Xavi Martínez i Tomeo.

 

Schneider Daikin

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)