- Més vistos
- Darrera visualització
Enric Benito, referent mundial en pal·liatius, assegura que quan una persona perd la por de morir aprèn a viure millor i és més feliç
Convidat per la Càtedra WeCare de UIC Barcelona, el metge pal·liativista va presentar el seu últim llibre, El niño que se enfadó con la muerte (Ed. Harper Collins), en un acte conduït per la periodista Núria Ramírez i en el qual va estar acompanyat per la Dra. María Nabal, responsable de Cures Pal·liatives de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida
El dijous 30 de maig, l’Aula Magna del Campus Barcelona va acollir la presentació de l’últim llibre de l’oncòleg mallorquí Enric Benito, convidat per la Càtedra WeCare de la Universitat. Tal com va destacar el Dr. Joaquim Julià, codirector de la Càtedra, en les seves paraules de benvinguda: “És un honor comptar amb un referent mundial en cures pal·liatives com el Dr. Benito, amb el qual compartim els valors que ens identifiquen com l’atenció, la compassió i la humanització en la cura de les persones”.
En la primera part de l’acte, la periodista de TVE Núria Ramírez va conversar amb el Dr. Benito sobre la seva obra, en què recull històries personals de pacients als quals ha vist morir en unitats de pal·liatius d’hospitals. En un ambient distès i pròxim, Benito va compartir la seva experiència de més de quaranta anys com a oncòleg i metge pal·liativista, així com els principals aprenentatges tant personals com professionals. Amb la seguretat que “morir és un procés molt organitzat”, Benito va recordar: “Morir no és el contrari de viure, sinó de néixer”, de manera que és fonamental “viure de manera íntegra, feliç, però no en el sentit hedònic sinó de coherència amb un mateix, de voler, d’aprendre de la vida” per no tenir por de la mort i viure l’etapa final de la vida de manera tranquil·la i serena.
L’oncòleg, també va explicar que la mort continua sent un tabú en la societat actual i que és important, arribat el moment, que professionals i família “no enganyin el pacient, sinó que gestionin la informació que se li dona sobre la base del que aquest demana saber per no generar-li sofriment i sensació de solitud”.
A la segona part de l’acte, hi va participar la Dra. María Nabal, responsable de Cures Pal·liatives de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, que va dialogar i va compartir experiències amb el Dr. Benito, acompanyats per Ramírez.
Tots dos experts van lamentar que actualment gran part de la població no té accés a cures pal·liatives i van assenyalar la necessitat de formar els professionals en actiu i els futurs professionals de la salut perquè tinguin les habilitats necessàries per “acompanyar els pacients en l’etapa final de la vida oferint-los no només atenció mèdica, sinó també atenció espiritual, que és de gran rellevància en aquests moments”. En aquesta línia, tots dos van reclamar una Llei de cures pal·liatives que garanteixi a les persones el seu dret a ser ben ateses al final de la vida.