- Més vistos
- Darrera visualització
Un estudi revela que la presència de mucosa queratinitzada sembla fonamental per a la resolució de la mucositis periimplantària
La recerca, realitzada per investigadors de la Facultat d’Odontologia i el Dentaid Research Center, ha demostrat que una amplària igual o més gran de 2 mm està significativament associada amb una millor resolució clínica del procés inflamatori després de la teràpia mecànica
Més del 25 % dels pacients que porten implants dentals pateix mucositis periimplantària, un procés inflamatori que afecta els teixits tous al voltant dels implants dentals. Amb la voluntat de trobar una solució que permeti minimitzar aquest procés inflamatori, la Facultat d’Odontologia de UIC Barcelona i el Dentaid Research Center han impulsat un estudi publicat a la revista Clinical Implant Dentistry and Related Research. L’objecte d’aquest estudi ha estat la mucosa queratinitzada (KM) i, com expliquen els investigadors, el treball ha demostrat que més amplària de KM (≥2 mm) està significativament associada amb una millor resolució clínica de la mucositis periimplantària després de la teràpia mecànica.
El treball va avaluar 38 implants en pacients amb aquesta malaltia, dividint-los en dos grups: un amb una banda de mucosa queratinitzada de ≥2 mm i un altre amb una banda estreta o sense mucosa (<2 mm). Com destaquen els Drs. José Nart i Gonzalo Blasi, investigadors de l’àrea de Periodòncia de la Universitat que han participat en l’estudi, “la recerca revela que una banda de mucosa queratinitzada d’almenys 2 mm millora significativament la resolució clínica d’aquesta afecció, i estableix un fonament per a pràctiques de tractament més efectives. Aquests avanços reforcen la prevenció de complicacions i milloren el maneig de pacients amb implants dentals, la qual cosa representa un avanç significatiu en l’odontologia implantològica”.
A més a més, “es va poder observar que uns certs gèrmens bacterians eren més abundants en la bossa periimplantària d’individus amb diferents nivells de mucosa queratinitzada i altres variables d’interès clínic”, afegeix el Dr. Álex Arredondo, microbiòleg del Dentaid Research Center.
Aquest estudi ofereix noves perspectives per manejar la mucositis periimplantària i subratlla la importància d’un enfocament preventiu en la salut bucal. Controlar el biofilm oral continua sent fonamental per evitar malalties periimplantàries com la mucositis, i proporciona a dentistes i periodoncistes estratègies millorades per tractar pacients amb implants dentals.
Foto: ©DC Studio/Freepik