16/12/2014

Es consoliden els cafès col·loqui de salut pública de la UIC

L’Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients de la UIC ha impulsat la tercera edició dels cafès col·loqui en salut pública. Aquesta activitat es consolida com un fòrum informal sobre salut pública en què es troben mensualment alumnes, professors i personal no docent per debatre temes d’actualitat en l’àmbit de la salut pública. 

En la primera edició, celebrada el mes d’octubre, es va debatre sobre l’Ebola, just quan el tema estava en plena efervescència a Espanya pel contagi d’una auxiliar d’infermeria. La segona edició va tractar sobre el Big Data (‘dades massives’), en un moment en què es qüestionava al Parlament de Catalunya la possible venda de dades de pacients.

En aquesta tercera edició, celebrada el dimarts 9 de desembre,  s’ha debatut sobre les vacunes. S’hi han tractat punts claus com ara l’existència de lobbys i grups de pressió entorn les vacunes, les noves vacunes; la necessitat de vacunar o no; les diferències existents entre comunitats autònomes, o l’ètica de la vacunació.

En totes tres ocasions s’ha posat de manifest la transversalitat dels problemes existents en l’àmbit de la salut pública, en què no només els professionals de la salut tenen coses a dir, sinó que també s’hi inclouen elements com la política, la comunicació i la informació, l’ètica, la tecnologia, etc.

La Dra. M. Dolors Navarro, directora de l’Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients i responsable d’aquesta iniciativa, ha manifestat que: “malgrat que no hi hagi massa iniciatives d’aquest estil a les universitats, on tota la comunitat universitària es posa a debatre sobre un tema concret, penso que la universitat ha d’estar viva, i atenta al moment que li toca viure. L’actualitat no pot quedar al marge de les aules, ni fora de les parets de les universitats”.

En properes edicions, que se celebraran mensualment,  hi ha com a possibles temes el finançament del sistema de salut, l’obesitat o les medicines alternatives.