12/05/2022

Es debat sobre si la família és contracultural al presimposi del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar

El preludi del congrés va acollir la taula rodona dels experts Enrique García-Máiquez, Pedro Herrero Mestre i Teresa Gutiérrez de Cabiedes, i el monòleg inicial del comunicador Andrés Torres, que va presentar una part del seu espectacle El club de los malos padres

En el marc del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar, impulsat per l’Institut d’Estudis Superiors de la Família, el dijous 12 de maig va tenir lloc a l’Aula Magna de UIC Barcelona el presimposi “La família és contracultural?”. En el col·loqui van intervenir Enrique García-Máiquez, poeta, articulista, crític i professor; i Pedro Herrero Mestre, director d’afers públics a Public, moderats per la periodista Teresa Gutiérrez de Cabiedes, doctora en Comunicació Pública per la Universitat de Navarra. L’objectiu de la taula rodona era debatre sobre si la família és contracultural. “Si m’ho pregunten diria que sí; la família és contracultural perquè no forma part dels relats culturals hegemònics. Potser perquè en la nostra societat hem construït famílies en les quals no es produeixen poetes, sinó que produïm comptables, advocats… en definitiva, executors del sistema.”, afirmava Herrero.

Per la seva banda, García-Máiquez declarava que malgrat les dificultats que viu en aquests moments la família com a organisme “no cal queixar-se, sinó que cal construir, construir i construir". Va apuntar que un dels perills que té ara la família és la virtualitat. “En les sessions d’ajuda a les famílies s’insisteix molt en la importància de la comunicació en la parella, però és encara més important el coneixement, qüestions de base com la filosofia o l’antropologia. En definitiva, saber per on venen els temps i tenir molta psicologia”.

La moderadora, la periodista Gutiérrez de Cabiedes, va llançar reflexions amb els ponents i assistents, i va contextualitzar sobre la importància d’aquest workshop internacional a UIC Barcelona. “Els que som feliços vivint una vida familiar i els que estem convençuts que és l'únic camí, hem de parlar de la família perquè si no, d’aquí a uns segles, ningú en parlarà”, va sentenciar la periodista.

Així mateix, com a missatge de lluita i esforç, Herrero va posar de manifest que la situació de crisi actual és positiva, sempre que es confiï en les futures generacions i se’ls doni les eines per millorar. “La contracultura és sempre una oportunitat perquè som lliures. Però això ens exigeix que hem de donar oportunitats als joves, se’ls ha de donar l’oportunitat de crear.” García-Máiquez va recalcar aquest concepte i va apuntar: “M’agrada la idea que es construeix des de la derrota i ara ens trobem en aquest punt, en el moment de construir”.

L’acte el va obrir el monologuista Andrés Torres amb part del seu espectacle El club de los malos padres, que ja han vist més de 35.000 espectadors al Teatreneu. L’artista, que forma part de l’equip del programa Aruser@s de La Sexta, va omplir de rialles l’auditori compartint les seves experiències personals divertides com a pare de quatre nens i algun consell. “El millor és no atabalar els nostres fills, deixar que caiguin i deixar-los el seu espai, perquè algun dia creixeran i, amb una mica de sort, marxaran de casa”, comentava l’artista i comunicador amb ironia i complicitat amb el públic.