25/09/2024

Especialistes de UIC Barcelona adverteixen que l’alzheimer encara està infradiagnosticat i insisteixen en la detecció precoç de la malaltia

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, celebrat el 21 de setembre, la Dra. Montse Alegret, professora del Departament de Medicina i responsable de l’equip de neuropsicologia de la Unitat de Diagnòstic de l’Ace Alzheimer Center Barcelona, ha advertit que l’alzheimer encara és una malaltia infradiagnosticada, tot i que es tracta de la forma més comuna de demència neurodegenerativa

La Dra. Alegret ha insistit que és crucial la detecció precoç d’aquesta malaltia de cara a permetre una intervenció ràpida i frenar la progressió del deteriorament cognitiu, per millorar així la qualitat de vida de les persones afectades. En aquest sentit, el fet que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconegui la demència com una prioritat de la salut pública ha motivat un augment de la inversió en programes de detecció precoç.

Prevenir la malaltia, segons la Dra. Alegret, és possible en gairebé la meitat dels casos de demència, tal com assenyalen estudis científics publicats aquest mateix any. Per això, ha assenyalat la necessitat d’actuar al llarg de la vida sobre 14 factors de risc modificables, entre els quals ha citat un nivell baix d’escolaritat, hipertensió, nivells elevats de colesterol, tabaquisme, obesitat, depressió, inactivitat física i intel·lectual, aïllament social, diabetis, consum excessiu d’alcohol, pèrdua d’audició o visual no corregida, i contaminació atmosfèrica.

Respecte als tractaments existents en l’actualitat, encara no hi ha una cura per a la demència de tipus Alzheimer. Malgrat tot, com explica el professor del Departament de Medicina i responsable d’assajos clínics d’Ace Alzheimer Center Barcelona, el Dr. Xavier Morató, hi ha dos fàrmacs que, per primera vegada, han demostrat alentir el progrés de la deterioració cognitiva en un 27-35 % en fases precoces de la malaltia.

Al marge dels tractaments existents, els especialistes coincideixen que la intel·ligència artificial (IA) està contribuint a analitzar grans volums de dades clíniques, cognitives, de neuroimatges i altres biomarcadors. Aquest fet ajuda a entendre més bé les fases inicials de la malaltia i a detectar els canvis més precoços que poden predir quins individus desenvoluparan la malaltia d’Alzheimer en un futur, com destaca la neuròloga i responsable del programa de Big Data i IA de l’Ace Alzheimer Center Barcelona, la Dra. Marta Marquié, també professora del Departament de Medicina de la Universitat.

No obstant això, tots ells recorden que el seguiment de la malaltia també requereix equips multidisciplinaris en l’atenció integral de cada pacient i els seus familiars, incloent-hi neuròlegs, neuropsicòlegs, infermers i treballadors socials.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)