- Més vistos
- Darrera visualització
Estudiants d’Arquitectura desenvolupen propostes de refugis d’emergència per donar resposta a eventuals desastres naturals o provocats
Es tracta d’un taller acadèmic desenvolupat en el marc del Màster en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d’Emergència amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat i de la Direcció General de Protecció Civil de Catalunya
Una vintena d’estudiants del Màster Universitari en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d’Emergència de UIC Barcelona han participat en un taller acadèmic amb l’objectiu de contribuir a la recerca de refugis de primera resposta i centres d’acollida temporal davant d’eventuals desastres naturals o provocats. El taller ha estat liderat per la directora del màster, Carmen Mendoza-Arroyo, i per l’arquitecta i professora del New York Institute of Technology, Farzana Gandhi. En la iniciativa, a més a més, hi han col·laborat el cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Sant Cugat, Antonio Royo, i la responsable de Recerca en Previsió del Risc de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, Núria Gasulla.
Dividits per grups, durant dues setmanes, els i les alumnes han treballat els seus estudis de cas, basats en la transformació ràpida d’equipaments públics ja existents (pavellons esportius, instal·lacions educatives, etc.) que poden ser utilitzats com a llocs d’acollida temporal en cas d’emergència, així com el disseny de noves instal·lacions d’ús flexible per donar resposta com a refugi en situacions d’emergència.
Les propostes de l’alumnat s’inscriuen en la recerca específica de resposta al desastre i incorporen un cronograma detallat segons el tipus de desastre, incloent protocols de confinament o d’evacuació, programes de dotació d’energia i comunicacions i atenció a les necessitats bàsiques de la població afectada (refugi, aliments, aigua i sanejament).
Per al desenvolupament dels estudis de cas, els i les alumnes van dur a terme una anàlisi in situ de les localitzacions proposades. Aquesta anàlisi va incloure l’estudi demogràfic, la recerca de les tipologies d’infraestructures urbanes i el seu ús, l’estudi dels patrons de mobilitat urbana, en el cas que fos necessari crear rutes d’evacuació segures, així com aspectes d’índole meteorològica relacionats amb els patrons del sol i del vent.
Resposta holística a l’emergència
La metodologia del taller es va basar en el desenvolupament de refugis de primera resposta i d’evacuació temporal de la població tenint en compte no només l’escala arquitectònica sinó també l’escala urbana i els aspectes culturals i socials, tots ells fonamentals per treballar la prevenció i la consciència necessàries en cas d’emergència.
Els estudis de cas preveuen els riscos subjacents que hi pot haver abans, durant i després d’un hipotètic desastre, amb especial èmfasi en l’avaluació i l’atenció a la població afectada i en la comunicació de risc i de crisi. Així mateix, el desenvolupament del disseny de les tipologies de refugis temporals aporta una guia pràctica arquitectònica i urbana que inclou especificitats per a cada cas d’emergència en programes, temes relacionals, així com materials i temes constructius.
“El nostre planeta està canviant ràpidament a causa del canvi climàtic i l’escalfament global i els científics preveuen que els desastres sobtats relacionats amb fenòmens meteorològics augmentin en intensitat i imprevisibilitat. D’aquí la importància de realitzar aquest tipus de recerques i invertir temps en la manera de millorar en la prevenció i aportar solucions per al bé de la població en situacions d’emergència”, explica Carmen Mendoza-Arroyo.
“Estem molt satisfets de poder col·laborar en aquest taller acadèmic i aportar-hi el coneixement del servei de Protecció Civil de Sant Cugat. Estem segurs que d’aquesta experiència compartida en sorgiran nous estudis que ajudin a fer més resilients les nostres ciutats”, explica el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol.
“Hi ha situacions de risc greu que poden tenir una evolució i afectació molt ràpides per a la població exposada i aquest fet es pot veure accentuat pels riscos naturals a causa del canvi climàtic. El fet de disposar d’instal·lacions o edificis propers a la població que puguin funcionar com a refugi segur pot ser molt important per garantir la protecció a les poblacions en aquestes circumstàncies. En aquesta col·laboració entre protecció civil i la universitat s’han explorat solucions per a quatre casos reals associats al risc d’incendis forestals i al risc químic que ens poden ajudar a crear i recomanar estàndards constructius per aquest tipus d’instal·lacions”, assenyala Núria Gasulla.
Imatge interior: Anàlisi de la mobilitat per als vianants en situacions d'emergència