15/12/2016

Estudiants de Ciències de la Salut de UIC Barcelona participen en un campament solidari al Líban

Catorze estudiants de UIC Barcelona han estat al Líban a Al Fadhi Center, a la ciutat de Chabrouh, en un campament de persones sense mitjans econòmics i sovint sense família, internats en centres psiquiàtrics a la vall de la Bekaa. El campament fa possible que aquestes persones surtin del seu entorn habitual. ‘Projecte Líban’ és una iniciativa de UIC Barcelona i l’Associació Cultural Gausac, que han pogut fer gràcies a l’Orde de Malta.

Aprofitant els dies festius del pont, del 3 a l’11 de desembre, les estudiants van assumir la cura d’una persona discapacitada des de les 8 matí fins a les 8 del vespre. La manca de recursos als centres de discapacitats libanesos comporta que hi hagi una ràtio de 65 malalts per infermera. La filosofia del campament és que les voluntàries tractessin aquestes persones com si fossin part de la seva família i tinguessin cura de les seves necessitats higièniques i alimentàries. S’entenien amb paraules bàsiques de vocabulari àrab i amb gestos, tot i que la majoria no podien enraonar.

Les estudiants ha pogut fer un diagnòstic mèdic de les persones que han tingut al seu càrrec i una avaluació i proposta de tractament. Mònica Argemí, una de les responsables del grup, afirma que aquesta experiència ha estat una “manera d’aprendre a estimar i tenir cura d’aquelles persones com ho necessiten. L’estimació i l’afecte te’ls demostren d’una manera desconcertant”.

La idea és repetir l’experiència al gener del 2018, després d’exàmens. L’Orde de Malta buscava una Facultat de Medicina que s’interessés per aquest projecte i UIC Barcelona va respondre a la crida. El Líban té 1,5 milions de refugiats, molts d’ells d’origen palestí, totalment integrats a la ciutat de Beirut.