- Més vistos
- Darrera visualització
Estudiants de UIC Barcelona desenvolupen un pla de reconstrucció per a un dels barris afectats per l’explosió del port de Beirut
El taller es va dur a terme en el marc del Màster Universitari en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d’Emergència i hi van participar alumnes de quatre universitats
Estudiants del Màster Universitari en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d’Emergència de UIC Barcelona School of Architecture van presentar, el 17 d’abril passat, el seu pla de recuperació i reconstrucció per al barri Bourj Hammoud de Beirut, afectat per l’explosió esdevinguda en el port de la capital libanesa el 4 d’agost passat. Els alumnes van treballar les seves propostes en el marc del taller internacional “Beirut spaces of conflict, recovery and reconstruction in post-disaster landscapes”, que es va dur a terme al llarg dels mesos de març i abril, i en el qual també van participar estudiants de la Universitat Americana de Beirut (AMB), de la Universitat Tecnològica Chalmers de Suècia i de la RMIT University d’Austràlia. La iniciativa va tenir, a més a més, la col·laboració de les ONG Nusaned, UNHCR i Catholic Relief Service (CRS), que treballen en el terreny des del mes d’agost passat, i de les autoritats municipals locals.
El treball dels estudiants es va centrar en quatre buits urbans situats en el barri de Bourj Hammoud, característic per la seva població molt diversa amb gran presència d’armenis i refugiats sirians. L’enfocament metodològic es va basar en l’anàlisi socioespacial a dues escales d’intervenció: escala de barri i escala dels buits urbans amb l’objectiu d’identificar-ne l’ús social i estratègic. Per això, es van analitzar criteris com la mobilitat i l’accessibilitat, les condicions d’edificació o els possibles riscos. En segon lloc, es va dur a terme un treball de camp coordinat amb les ONG, el govern i els alumnes de la universitat local per identificar les necessitats i anhels dels diferents actors socials (nens, dones, col·lectiu de persones grans, etc.) i es va executar un mapatge detallat. Així mateix, el disseny es va realitzar amb diverses reunions virtuals amb la comunitat de veïns de Bourj Hammoud, la municipalitat i l’ONG local, fent-los partícips del procés en diferents fases. La proposta definitiva va incloure una anàlisi de les fases d’implementació de les millores, materials i un pressupost general. Aquests projectes seguiran el seu curs amb la participació dels actors locals i la col·laboració de professors i alumnes del Màster.
“Aquesta metodologia basada en una doble anàlisi espacial i social permet identificar l’ús, les necessitats i la percepció que els mateixos habitants tenen dels seus espais públics i reforçar, així, el compromís de les comunitats locals en el procés de reconstrucció. El pla proposat pels alumnes preveu una sèrie de recomanacions per optimitzar els usos i la cohesió social en aquests espais i propostes concretes de millora que seran executades per fases i que poden ser replicades en la regeneració urbana d’altres espais de Beirut”, explica la directora del Màster, Carmen Mendoza-Arroyo.