- Més vistos
- Darrera visualització
Ètica i acció climàtica, a debat en la 15a edició del Taller Transversal de Sostenibilitat
Més de 170 alumnes de UIC Barcelona han presentat les seves propostes de projectes en pro de la cura del planeta, en el marc de la 15a edició del Taller Transversal de Sostenibilitat que es va celebrar ahir, 14 de novembre. El taller ha finalitzat amb la conferència-col·loqui “Conseqüències geopolítiques del tractat de París”, a càrrec del Dr. Josep Garí, assessor principal de Polítiques, PNUD - Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament
El canvi climàtic constitueix una emergència mundial i un problema global que exigeix solucions coordinades a tots els nivells, cap a una economia amb hàbits responsables amb el medi ambient. Conscients de la problemàtica i amb una visió de promoure la sostenibilitat integral, però sobretot de formar futurs professionals socialment responsables, des de fa 15 anys l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, dirigida per la Dra. Sílvia Albareda, organitza el Taller Transversal de Sostenibilitat. L’objectiu de la jornada, oberta a tota la comunitat universitària, és treballar de manera interdisciplinària alguna qüestió vinculada amb els objectius de desenvolupament sostenible. Enguany, professors, experts externs i estudiants de diferents graus van poder reflexionar i compartir projectes de recerca i propostes didàctiques al voltant del tema “Ètica i acció climàtica”.
En total, el dimarts 14 de novembre es van presentar 37 projectes de recerca, amb més de 170 participants, basats en els ODS 4, Educació de qualitat; 13, Acció pel clima i 17, Aliances per aconseguir els objectius. Les presentacions van ser avaluades per un tribunal d’experts en sostenibilitat, format per membres del personal docent i de serveis de la Universitat i professionals externs.
La jornada va finalitzar amb la conferència-col·loqui de Josep Garí, assessor principal de Polítiques, PNUD, Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament. Sota el títol “Conseqüències geopolítiques de l’acord de París”, l’expert va parlar de la importància d’aquest tractat, que va destacar com “el més important d’aquest segle”, tant per la temàtica com pel grau d’adhesió, ja que té el suport de 187 països. “És el tractat que estructurarà aquest segle. El segle passat es va veure marcat per la pau entre els pobles i ara ens centrem en la pau entre la humanitat i el planeta. Una pau que no serà gens fàcil, però que és necessària”, va afirmar Garí davant d’una Aula Magna plena de joves estudiants.
“Tenim crisis planetàries molt diverses, però la crisi climàtica és l’autènticament global, per la qual cosa és paradigmàtica. El carboni s’afegeix com a nova mètrica internacional, i per això es parla constantment de descarbonització, que forma part dels objectius de les principals empreses mundials”, va explicar l’expert, que va felicitar UIC Barcelona per la iniciativa i tots els estudiants implicats.
En aquesta línia, Sílvia Albareda, directora de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible, va remarcar la importància d’aquesta jornada per a UIC Barcelona. “El Taller Transversal de Sostenibilitat és important per a la Universitat perquè és vital conscienciar els professionals del futur del problema d’emergència climàtica en el qual ens trobem i aconseguir un canvi d’hàbits de consum més responsables i sostenibles. No es tracta només d’alarmar-nos davant el problema, sinó també de buscar solucions factibles de forma raonada i participativa”, afirma la professora i investigadora.