27/06/2014

Experts aporten a la UIC solucions en favor de la justícia alimentària

Alumnes de diverses titulacions de la UIC, així com professors i experts convidats, van participar activament el dijous 14 de novembre en la V Jornada de Sostenibilitat de la Universitat, que enguany reflexionava des d'un vessant interdisciplinari sobre el tema proposat per l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) per al Dia Mundial de l'Alimentació 2013: «Sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició».

La Jornada, impulsada pel Departament UIC+Sostenible, va acollir diverses taules rodones, conferències i tallers per reflexionar, amb l’aportació d’experts de diferents àmbits, sobre qüestions com la petjada ecològica alimentària, el malbaratament alimentari, la desnutrició al món i la justícia alimentària.

PROPOSTES D’ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE

Els alumnes van presentar propostes d’alimentació sostenible mitjançant projectes de recerca que s’han exposat al campus de la Universitat.

En la modalitat pòster ha destacat la proposta “Aliments last call”, que recollia els resultats d’una recerca en deu supermercats de renom d’Espanya que estudiava quines mesures apliquen per evitar rebutjar aliments quan estan a punt de caducar.

Pel que fa als tallers, alumnat de 3r d’Infermeria i Medicina van replicar el projecte d’educació nutricional que ells mateixos havien dut a terme al camp de treball a què van assistir l’estiu passat a Guatemala, impulsat per Universitaris Solidaris de la UIC.

Així mateix, alumnat de 3r del Grau en Educació Primària va presentar un taller que va resultar guanyador com a exemple d’alimentació sostenible. S’hi mostrava com generar aliments igualment saborosos amb productes que ja no tenen bona presència o que estan a punt de caducar.

La Jornada va arrencar amb la intervenció de Gonzalo Fanjul, economista, activista i investigador, que va oferir una conferència en què va presentar dades de la FAO sobre la situació de desnutrició greu, que el 2013 encara afecta 842 milions d’habitants, analitzant-ne les causes i les possibles solucions. Fanjul va posar en relleu la paradoxa que en un mateix planeta hi ha persones que emmalalteixen per sobrepès, mentre que d’altres es moren de fam, fet que –va comentar– convida a estar més informat i a ser més responsable pel que fa al propi consum d’aliments.

A continuació va tenir lloc una taula rodona interdisciplinària sobre alimentació sostenible i solidaritat, en la qual van intervenir la Dra. Silvia Bañares, experta en dret alimentari; el Dr. José Juan Rodríguez, expert en salut i alimentació, i Raúl Lozano, expert en empresa alimentària, i que va ser moderada per la Dra. Dolors Navarro-Rubio, professora responsable de l’Àrea d’Epidemiologia i Salut Pública de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC.

Al llarg de les sessions es va reflexionar de manera transversal, amb la participació d’estudiants, professors i personal d’administració i serveis, sobre les relacions que hi ha entre el malbaratament d’aliments i la justícia social.

“Tenir un consum responsable dels aliments, disminuint la pròpia petjada ecològica alimentària, contribueix a preservar els recursos naturals del planeta, cada vegada més limitats”, va comentar Sílvia Albareda, directora de Sostenibilitat de la UIC, que va apuntar també que “la universitat ha d’ajudar a desenvolupar les competències que fan que les persones siguin més sostenibles; aquestes competències passen per la informació, l’ètica i el canvi de conductes”.

La Jornada, de caràcter transversal, va oferir a la tarda una metodologia de cercles de qualitat, en què de manera dinàmica un grup d’alumnes i professors van reflexionar i presentar propostes factibles sobre alimentació i estalvi. Aquest taller interdisciplinari va ser dinamitzat pel professor Salvador Vidal, de la Facultat d’Educació, i Antoni París, expert en comunicació i gestió del coneixement en temes mediambientals.

L’acte es va tancar amb un berenar sostenible, en què va participar tota la comunitat universitària, i que va ser un clar exemple de com portar a la pràctica les reflexions recollides al llarg de tot el taller transversal.