- Més vistos
- Darrera visualització
Experts en biologia sintètica creen una ‘píndola viva’ per combatre les infeccions pulmonars resistents als antibiòtics
Així ho mostren en l’estudi coliderat per la Dra. Maria Lluch, cofundadora, directora científica de Pulmobiotics; investigadora del Departament de Ciències Bàsiques de UIC Barcelona, publicat recentment a la revista Nature Biotechnology
Un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Pulmobiotics, empresa fundada per la Dra. Maria Lluch, professora del grau en Ciències Biomèdiques, ha dissenyat la primera “píndola viva” per tractar les infeccions pulmonars. El tractament es dirigeix a Pseudomonas aeruginosa, un tipus de bacteri que és naturalment resistent a molts tipus d’antibiòtics i és una font comuna d’infeccions als hospitals.
El tractament consisteix a utilitzar una versió modificada del bacteri Mycoplasma pneumoniae, eliminant la seva capacitat patògena i adaptant-la perquè elimini les biopel·lícules formades per P. aeruginosa, un dels principals mecanismes de resistència als antibiòtics d’aquests patògens. El bacteri modificat es fa servir en combinació amb dosis baixes d’antibiòtics que no serien eficaços per si soles. L’equip científic va observar que l’ús del tractament en models de pneumònia aguda en ratolins incrementa el doble la taxa de supervivència. A més a més, en col·laboració amb l’Hospital Clínic de Barcelona, han demostrat que el tractament funciona i elimina les biopel·ícules formades per Pseudomonas aeruginosa en mostres dels tubs endotraqueals de pacients que estan a l’UCI.
Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Nature Biotechnology i tenen el suport de la Fundació “la Caixa” a través de la convocatòria CaixaResearch Health. L’estudi l’ha liderat el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i Pulmobiotics en col·laboració amb l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Institut d’Agrobiotecnologia (IdAB), un institut de recerca del CSIC i el govern de Navarra.
Les infeccions causades per P. aeruginosa són difícils de tractar perquè el bacteri viu en comunitats que formen biopel·lícules. Les biopel·lícules poden adherir-se a diverses superfícies del cos, les quals formen estructures impenetrables que escapen de l’abast dels antibiòtics. Per aquest motiu, “hem desenvolupat un ariet que assetja els bacteris resistents als antibiòtics. El tractament obre orificis a les parets cel·lulars i crea uns punts d’entrada fonamentals perquè els antibiòtics les envaeixin i eliminin la infecció a l’origen. Creiem que és una nova estratègia prometedora per abordar la principal causa de mortalitat hospitalària”, explica la Dra. Maria Lluch, directora científica de Pulmobiotics, coautora principal de l’estudi i investigadora de UIC Barcelona.
Aquesta recerca aplana el camí per dissenyar diferents variants de la “píndola viva” que puguin abordar altres tipus de malalties respiratòries com el càncer de pulmó, l’asma o la fibrosi pulmonar. El grup també dissenya noves proteïnes que poden ser administrades per la “píndola viva”.