- Més vistos
- Darrera visualització
Experts internacionals coincideixen que la família té un paper fonamental en el desenvolupament sostenible de la societat
Vint-i-sis experts d’arreu del món han participat en la publicació del llibre Family and Sustainable Development que es va presentar ahir al Saló de Graus de UIC Barcelona. El llibre ha estat editat per Thomson Reuters Aranzadi.
A la presentació, hi van assistir experts i coautors del llibre. El Dr. Pau Miret, investigador del Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB, va parlar del creixement demogràfic, l’envelliment de la societat i les polítiques de natalitat. Segons l’investigador, les tendències demogràfiques no tenen necessàriament a veure amb la crisi econòmica. Va comparar aquestes tendències a Itàlia i Espanya, països característics per tenir l’índex de natalitat més baix del món, amb França i Anglaterra, on l’índex de natalitat creix o es manté. En paraules seves, a Espanya i Itàlia “un pas que tindria una gran repercussió és fer polítiques de natalitat per passar de zero a un fill o d’un fill a dos. S’ha racionalitzat la maternitat i a més l’atur femení, la por a no entrar al mercat o a sortir-ne, actua com a un dels principals impediments en la decisió de ser mare”.
Per la seva banda, la Dra. Concepció Patxot, investigadora del Centre d’Anàlisi Econòmica i de les Polítiques Socials de la UB, va parlar de l’impacte del canvi demogràfic en el sistema de pensions. Segons la Dra. Patxot, “en els propers anys es duplicarà la taxa de jubilats; passarem de tenir un jubilat per cada quatre actius a dos jubilats per cada tres actius”. També va afirmar: “L’estat de benestar no està equilibrat. A la majoria dels estats amb benestar, es donen més ajuts als grans (jubilats) i molts menys als infants. Això probablement afecta també la falta de natalitat”. En opinió seva, “s’hauria de dur a terme una millora de les polítiques familiars que a més de garantir les pensions, fomentés la natalitat”.
També hi va ser present la Dra. Patricia Debeljuh, directora del Centro Conciliación Familia y Empresa de l’IAE Business School de la Universitat Austral (Argentina). La Dra. Debeljuh va parlar de la conciliació família i empresa a Llatinoamèrica com a contrast amb Espanya i Catalunya. Va destacar l’alt índex de dones treballadores que són alhora caps de família en solitari. Aquesta circumstància ha influenciat en el desenvolupament de polítiques de conciliació específiques com per exemple la creació de guarderies a les empreses.
En el llibre es tracten temes clau com la solidaritat intergeneracional, la cura de la gent gran i els nens, la immigració, l’educació, l’ocupabilitat, la participació social, l’estructura familiar, la religió o la conciliació treball-família. La conclusió principal és que “la família és la base de la societat perquè genera el capital social primari”, afirmen les editores, la Dra. Montserrat Gas, directora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família, i la Dra. Rita Cavalotti, directora de recerca del mateix institut.
Aquest volum és resultat del II Congrés Internacional de la Família que va tenir lloc a UIC Barcelona el setembre de 2014 en el marc de l’Any Internacional de la Família de les Nacions Unides, organitzat per la Càtedra IsFamily Santander.