26/06/2024

Experts internacionals participen a UIC Barcelona en un workshop sobre l’ús ètic de la IA

El taller ha estat organitzat pel grup de recerca Ètica, tecnologia i societat de la Facultat d’Humanitats, que té com a objectiu idear una aplicació per aprendre conductes cíviques en l’ús de la intel·ligència artificial

El grup de recerca Ètica, tecnologia i societat de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, liderat per Magdalena Bosch, va organitzar el 14 de juny passat a la Universitat un workshop sobre l’ús ètic de la intel·ligència artificial (IA), en el marc del seu projecte Llavor, atorgat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

Durant la jornada, hi van intervenir experts internacionals en IA com Tom Harrison, de la Universitat de Birmingham i director del Jubilee Centre for Character and Virtues; Mark Coeckelbergh, de la Universitat de Viena, membre de diverses entitats internacionals que donen suport a la construcció de polítiques en l’àrea de la robòtica i la IA; i Oscar Yecid, de la Universitat de San Buenaventura (Bogotà), expert en educació i noves tecnologies. També hi va participar Marcel Cano, professor de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la Universitat de Vic, expert en ètica aplicada a la tecnociència.

El tallerva aportar diverses claus sobre l’ús ètic de la IA, per guanyar en la comprensió d’aquest recurs i millorar-ne la pràctica. Els participants, a més a més de gaudir de les conferències dels experts, després de cada exposició van poder formar part dels col·loquis per resoldre tots els dubtes sobre la temàtica i generar debat. 

La jornada estava dirigida a tots els investigadors, professors i estudiants interessats en la matèria i va ser una oportunitat per al grup de recerca de la Facultat d’Humanitats de conèixer nous punts de vista sobre IA: “Els experts internacionals que hi han participat han aportat molt al nostre projecte, proposant línies de treball en l’ús ètic de la IA. Des de l’ètica de la virtut i l’experiència de l’assessorament de governança a la Unió Europea, passant per la fonamentació teòrica de l’ètica, fins a l’aplicació més pràctica a l’educació i els seus recursos propis”, explica Magdalena Bosch, investigadora principal del projecte.

Aquest projecte és un dels projectes Llavor aconseguits per UIC Barcelona en el marc de la convocatòria dels ajuts d’Indústria del Coneixement (IdC) per a l’any 2023. El grup de recerca, liderat per Magdalena Bosch, professora de Filosofia i investigadora, té com a objectiu idear una aplicació per aprendre conductes cíviques en l’ús de la intel·ligència artificial (IA). El grup el completen Miquel Bastons, Wendy R. Simon, Gabriel Fernández, Abel Miró, Ferran Sánchez i Josep del Hierro.