- Més vistos
- Darrera visualització
Fernando Méndez: «Europa com a tal no existeix. Ens trobem davant d'un problema estructural»
El 10 d'abril passat, Fernando P. Méndez, registrador de la propietat, exdegà del Col·legi Nacional de Registradors i membre del Consell Assessor Universitari de la UIC, va participar en el cicle de conferències de formació contínua de la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques de la UIC. Méndez va fer una anàlisi de la problemàtica hipotecària: la dació en pagament i les seves alternatives.
Presentat per Manuel Ballesteros, vicepresident del Patronat Universitari de la UIC i també registrador de la propietat, el conferenciant va començar fent un repàs històric de la crisi econòmica, concretament a Espanya. “De les dinou ocasions en què Espanya ha entrat en una situació propera a la fallida –deia Méndez–, la gran majoria ho han estat per la qüestió creditícia. I, malgrat tot, encara no n’ha après”.
Segons l’opinió del convidat,: “hi ha sobreendeutament perquè tenim l’euro i està gestionat per Alemanya i França”. “Europa com a tal no existeix –afirmava el registrador–; ens trobem davant d’un problema estructural. No hi ha un estat europeu motiu pel qual tampoc hi ha polítics europeus i cada Estat vota als del seu país, que miraran només pels interessos del seu país i dels seus votants”.
Segons el seu parer, als Estats Units és més rendible prestar diners a un pobre que no podrà tornar-los que no pas prestar-ne a un ric, que encara que podria tornar-los comportaria una sèrie de problemes molt complicats.
Finalment, Fernando Méndez es va referir al gran problema de les hipoteques i, amb referència a la dació en pagament, va comentar que “no seria just per a als qui sí que estan pagant la hipoteca i per tant complint les seves obligacions”. Segons ell, en realitat “el 60% dels espanyols ja es troba en els últims cinc anys d’hipoteca i els que estan en risc de perdre l’habitatge són un mínim de la població”. També va remarcar que, “excepte en alguns estats d’Amèrica, la dació en pagament no es dóna en cap altre lloc del món”.