29/03/2022

Formar específicament els cuidadors és molt eficaç per reduir-los la càrrega assistencial

Un estudi liderat pel professor d’Infermeria a UIC Barcelona Albert Gallart demostra que una intervenció formativa dirigida específicament al personal sanitari que atén persones grans dependents és eficaç per reduir la càrrega assistencial. L’estudi analitza, per primera vegada, l’eficàcia d’un programa de formació en la càrrega del cuidador al llarg del temps

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la població europea envelleix cada cop més. Atesa la dinàmica de les famílies en aquest segle, cada cop es requereix més l’ajuda dels cuidadors formals sense qualificació acadèmica (CFsQA), com a complement de l’atenció que reben dels familiars. Els CFsQA són treballadors que, sense tenir una formació qualificada, cuiden les persones grans i, sovint, durant la seva feina, presenten una sobrecàrrega associada a la cura que presten.

Amb aquest fet en ment, el professor Gallart ‒amb els també professors de UIC Barcelona Jenifer Malumbres, Marisa Martín i M. Ángeles de Juan i amb la col·laboració d’Anna Pérez, de la Fundació per a l’Atenció Domiciliària de l’Hospital Sant Joan de Déu‒ pretén buscar un ajut a la feina del cuidador.

“Fins abans de l’estudi ‒explica el professor Albert Gallart‒ es desconeixia si una formació sobre l’atenció a la gent gran podria reduir la sobrecàrrega dels cuidadors i per aquest motiu es va realitzar un treball de recerca durant cinc anys, amb 86 cuidadors”.

L’article descriu els resultats al cap de dotze mesos de rebre un programa de formació sobre la cura de persones grans i les habilitats d’autocura: “És una formació realment eficaç, a l’hora de reduir la càrrega assistencial ‒continua explicant el doctor Gallart‒ , tot i que no es manté més d’un any, veiem que calen unes càpsules formatives de seguiment”.

El resultat d’aquest estudi ha estat publicat a la revista Science Direct, amb el títol  “Effectiveness of an educational intervention to reduce the burden on home care workers and facilitating factors: A pre-post study”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)