27/06/2014

Formats per liderar el canvi davant l'estigma en salut mental

Finalitza a Barcelona el Curs de formació en gestió d'associacions de pacients en l'àmbit de la salut mental organitzat per l'Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients de la UIC amb la col·laboració de Janssen. El curs, adreçat a líders d'organitzacions de pacients procedents de diferents comunitats autònomes d'Espanya, ha aportat algunes claus per gestionar millor la pròpia organització i per liderar des d'aquestes posicions la batalla contra l'estigma en salut mental.

A l’acte d’inauguració, Cristina Molina, directora del Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va destacar que la salut mental és responsabilitat de tothom: pacients, famílies i professionals sanitaris. S’estima que a Espanya aproximadament un 9?% de la població pateix almenys un trastorn mental i es preveu que almenys un 15?% en patirà algun al llarg de la seva vida (Estratègia Salut Mental, 2007). Davant d’aquesta situació, Pere Bonet, director de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia i president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, va assenyalar que el tractament de la malaltia mental ha d’estar integrat en el model de cronicitat.

El segon bloc, amb el títol “Entorn sanitari i estratègia de l’organització”, a càrrec del Dr. Xavier Corbella, director del Màster en Gestió Sanitària de la UIC, es va posar èmfasi en l’evolució que havien experimentat els sistemes sanitaris. El professor de la Universitat de Barcelona Jesús de Miguel va fer un taller sobre sociologia de les organitzacions. Es van tractar també les estratègies més eficaces per posicionar l’organització de pacients en els àmbits nacional i internacional, temes que van desenvolupar Begoña Barragán (presidenta del Grup Espanyol de Pacients) i Guadalupe Morales (presidenta de Món Bipolar).

El tercer aspecte clau del programa formatiu es va centrar en “Influència i comunicació”. El professor de la UIC Pablo Medina va tractar punts importants de la comunicació corporativa en entitats de salut, mentre que la presentació de les competències relatives en la comunicació metge-pacient va anar a càrrec de les doctores Marta Elorduy i Montserrat Virumbrales, també professores de la UIC. Per la seva banda, Alipio Gutiérrez, president de ANIS va destacar que la comunicació avui dia o és audiovisual o és juràssica, i va posar de manifest la importància de conèixer les característiques dels mitjans de comunicació per informar millor a la societat.

En el quart bloc, amb el nom “Lideratge”, es van promoure estratègies d’integració a través de l’ocupació. En aquesta sessió hi van participar Isabel Rodríguez (FEAFES Ocupació) i Jaume Plana (Moltacte), que van mostrar el seu compromís a promoure una rehabilitació eficaç dels afectats per problemes de salut mental. El lideratge d’una organització implica una bona gestió del clima emocional, tema que va tractar Elena O'Callagham (presidenta de l’Associació TDAH de Catalunya). A més va tenir lloc un taller de desenvolupament d’habilitats emocionals dirigit pel Dr. José Luis Bimbela (Escola Andalusa de Salut Pública). 

Per la seva banda, la Dra. Navarro, directora de l’Institut Albert J. Jovell de Salut Pública i Pacients i directora del seminari, va remarcar la importància de “formar líders del canvi que estableixin xarxes de col·laboració amb altres organitzacions, institucions i professionals per tal de promoure la salut mental i disminuir l’estigma social que pateixen les persones afectades”. 

La formació va concloure amb un taller dirigit per Emilia Arrighi en què es va posar sobre la taula l’avaluació de l’impacte social de cadascuna de les associacions de pacients representades al seminari. A l’acte de cloenda va participar-hi la Sra. Roser Vallès, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària de la Generalitat de Catalunya.