12/02/2015

Gay de Liébana: «Com més corrupte és un país, més lleis hi ha»

L’Aula Magna de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) ahir va acollir la conferència “Inflació legislativa, fre o impuls per al desenvolupament econòmic?”, impartida per l’economista José M. Gay de Liébana als alumnes de la Facultat de Dret de la UIC dins del cicle de conferències de formació contínua que organitza la Facultat.

En resposta a la pregunta que plantejava la conferència, Gay de Liébana va afirmar que Espanya es troba en “un estat d’inflació legislativa”. En la seva opinió, això es deu al fet que “anem a cop de llei, quan hi ha problemes es reformen les lleis, se’n creen de noves, en comptes d’aplicar bé la llei”.

La “inflació legislativa” és per tant una trava per al desenvolupament econòmic del país: “a Espanya hi ha 2.700 barreres autonòmiques segons l’FMI, la qual cosa entorpeix el desenvolupament econòmic del país”, va explicar Gay de Liébana. A això, s’hi suma que només a la Unió Europea s’aproven cada any prop de tres mil lleis “que es multipliquen de manera exponencial en haver de traspassar-les a cada país membre”.

Aquest gran nombre de lleis comporta una certa inseguretat jurídica que segons afirmava l’economista: “és el que fa que moltes empreses no tinguin el seu domicili fiscal a Espanya”.

Després de l’anàlisi, Gay de Liébana va instar els alumnes: “vosaltres, joves, sou els que heu de beure d’aquesta experiència i canviar aquest país, des de zero. Hi pot haver un canvi, però cal ficar-s’hi a dins. Hem de plantejar-nos quina Unió Europa volem, més enllà de la unió monetària”.

La conferència es va emmarcar dins del cicle de conferències de formació contínua que durant tot el curs organitza la Facultat de Dret de la UIC. El cicle pretén acostar els alumnes a les noves tendències i les exigències del sector legal a través de professionals de prestigi que les viuen en primera persona.