- Més vistos
- Darrera visualització
Guillem Carabí publica un llibre sobre la reforma de la casa Bofarull, de l’arquitecte Josep M. Jujol
Guillem Carabí, professor de l’àrea de Composició i membre del Grup de Recerca d’Història, Arquitectura i Disseny de la School of Architecture de UIC Barcelona, ha publicat un llibre sota el títol La transformació com a procediment. L’escrit proposa una revisió de la reforma de la casa Bofarull, 1913-1933, que va dur a terme l’arquitecte J. M. Jujol.
En paraules del professor Carabí: “Parlar de l’obra arquitectònica de Josep M. Jujol és parlar de l’arquitectura de principis del segle XX, però també és interpel·lar a la del segle XXI. És endinsar-se en exploracions plàstiques que no han perdut la vigència, és gaudir d’una arquitectura amable, sincera, arrelada al territori i a la terra, però també agosarada, esmunyedissa, juganera, que descol·loca afectuosament a qui tracta d’encotillar-la sota els nusos de les sempre confuses i qüestionables categories històriques.
Les intervencions arquitectòniques que Jujol fa a la casa Bofarull es defineixen –i així ho escriu ell mateix– com una reforma: «Casa pairal de Bofarull als Pallaresos. Obres de reforma de 1913 a 1914. V dibuixos». L’arquitecte és plenament conscient del significat del terme –la modificació d’alguna cosa amb la intenció de millorar-la– que aplicarà a partir d’una actitud desacomplexada, enfrontant-se al projecte sense cap rastre d’arqueologia conservacionista, sinó amb posició i valentia interpretatives. Noves formes, noves combinacions de materials, noves geometries i nous codis que s’inseriran a vells materials, velles organitzacions i velles maneres d’entendre una casa. Un diàleg obert entre allò vell i allò nou que, potser, és el primer encasellament que n’hauríem d’eliminar quan parlem de la seva arquitectura”.
El llibre, de l’editorial DUX, s’ha pogut fer gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona, i la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes Demarcació de Tarragona. La revisió lingüística s’ha dut a terme gràcies al suport de la Unitat de Català de l’Institute for Multilingualism de UIC Barcelona i l’ajut Interlingua 2015 de la Generalitat de Catalunya. També hi han col·laborat, amb la cessió d’imatges, l’Arxiu Jujol i les propietàries de la casa, Maria Mercè Segú i Anna Manent.