27/06/2014

Héctor Oliva publica un llibre sobre els disset cims més alts de cada comunitat autònoma

El professor d'Institucions Juridicopolítiques de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UIC publica un llibre sobre la seva experiència després d'haver fet els disset cims més alts de cada comunitat autònoma d'Espanya. Oliva va presentar la seva nova obra el dimecres 3 d'abril, acompanyat del meteoròleg de TV3 Dani Ramírez, al Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

17 cimas. Viaje a la cumbre más alta de cada comunidad és, en paraules del periodista i escriptor Héctor Oliva, “no només un llibre de muntanya sinó també d’impressions i sensacions; un llibre slow”. És a dir, un llibre fet per contemplar, respirar, escoltar, ajeure’s a veure les estrelles... Fruit de disset ascensions, l’obra va començar fa dos anys, quan va parlar a la seva dona sobre aquest projecte: “i com a mínim –explicava Oliva a la presentació– no em va dir que no. Al final, m’ha acabat acompanyant set vegades”.

Oliva va explicar que és “més viatger que muntanyenc”, de manera que no sempre ha estat fàcil arribar als disset cims: “precisament per això, si jo ho he arribat a fer, ho pot fer molta més gent”.

En el seu torn de paraula, el meteoròleg Dani Ramírez, home del temps i muntanyenc i, com el professor Oliva, també de Terrassa, va voler posar èmfasi en la voluntat del llibre d’acostar la muntanya a les persones i, a la vegada, d’advertir-ne dels riscos. “Avui hi ha la «moda Decathlon» –explicava–, per la qual molta gent s’atreveix a fer cims, però són poc prudents, i s’està produït el que podríem anomenar l’«efecte Kilian Jornet», pel qual la gent avui es posa molt en situacions límit a la muntanya”.

Durant l’acte, la secretària de la Junta Directiva del CEC, Pepa Igartua, va tenir un record especial a un altre meteoròleg de Televisió de Catalunya, Toni Nadal, que va morir precisament fent muntanyisme.

El llibre ha estat editat per Librooks i prologat per Edurne Pasaban, la primera dona que ha pujat catorze vuit mils de tot el món.

Héctor Oliva, autor, també, de Passatges a Amèrica i Vint històries de la Barcelona americana i una pregunta descarada, va tancar l’acte reivindicant la muntanya com un indret “sòlid, estàtic, tranquil i pausat, llunyà al nostre hàbitat habitual que es caracteritza pel ritme frenètic, les relacions fredes i l’excessiu individualisme”.