08/01/2016

Inauguració de l’exposició ‘La Mansana de la Discòrdia. El modernisme com a transgressió a la regularitat de l’Eixample’

El dia 16 de desembre, el Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny (GRHAD) de UIC Barcelona va presentar el llibre "La Mansana de la Discòrdia", fruit del recull de les ponències que l’any passat es van fer a la Casa Lleó i Morera, editat per la Dra. Judith Urbano de UIC Barcelona.

La presentació del llibre la va fer el reconegut arquitecte Lluís Domènech Girbau i va donar lloc a l’obertura de l’exposició “La Mansana de la Discòrdia. El modernisme com a transgressió a la regularitat de l’Eixample” a la Casa Lleó Morera (Passeig de Gràcia, 35, Barcelona).

L’exposició estarà oberta fins al 28 de febrer de 2016, i farà visites guiades els divendres a les 17.00 h i els diumenges a les 11.00 h. A l’exposició, s’hi podran veure fotografies d’època i actuals, plànols i dibuixos, realitzats pels alumnes de la School of Architecture de UIC Barcelona, que il·lustren les explicacions i troballes, moltes d’inèdites, que han sorgit a partir de la recerca a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, a l’Arxiu Històric de la Ciutat, a l’Arxiu de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, a l’Arxiu de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernandoi a l’Hemeroteca de La Vanguardia, entre d’altres.

El projecte “La Mansana de la Discòrdia” del GRHAD de UIC Barcelona està format per un grup interdisciplinari d’arquitectes i historiadors: Manuel Arenas Vidal, José Joan Barba, Mariola Borrell Escudé, Dr. Guillem Carabí Bescós, María José Diez Chueca, Dra. Fàtima López Pérez i Dra. Judith Urbano, que han investigat sobre les cases, els propietaris i els mestres d’obra d’aquesta illa del Passeig de Gràcia compresa entre els carrers Aragó i Consell de Cent. El GRHAD va tenir clar des del principi que volia estudiar no només les tres cases modernistes, sinó les cinc cases que formaven l’illa, ja que totes estaven en discòrdia, les unes amb les altres, a causa de les diferències formals i l’ornamentació present en cadascuna, que eren fruit dels projectes presentats pels arquitectes i acceptats pels clients.

El projecte “La Mansana de la Discòrdia” del GRHAD de UIC Barcelona va guanyar al 2013 la convocatòria de recerca d’investigadors novells atorgada pel Vicerectorat de Recerca de la mateixa universitat.

L’objectiu era investigar les cinc cases que formen l’illa: Casa Lleó Morera, Casa Mulleras, Casa Bonet, Casa Amatller i la Casa Batlló; no només les tres cases modernistes, justament per veure les diferències (o discòrdies) que presentaven les unes amb les altres.