- Més vistos
- Darrera visualització
‘Intel·ligència artificial i ètica’, a debat en el Taller Transversal d’Humanitats
Per mitjà de conferències i col·loquis amb experts, com la participació de la matemàtica Carme Torras, l’edició d’aquest any del Taller Transversal d’Humanitats ha analitzat algunes de les aplicacions d’aquesta tecnologia en auge i ha debatut sobre les possibles problemàtiques que pot tenir
La Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona ha celebrat aquest dilluns 23 de gener una nova edició del Taller Transversal, sota el títol “Intel·ligència artificial i ètica”. Com és habitual, la temàtica l’han triada els mateixos alumnes de la Facultat, amb l’objectiu d’aprofundir i debatre sobre un tema d’actualitat que sigui transversal i d’interès per a ells i per als de totes les facultats de la Universitat.
Al taller, hi han participat experts en diferents àrees, com Carme Torras, matemàtica i especialista en robòtica i intel·ligència artificial (IA) de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPC, que va presentar el seu projecte de robots d’assistència per a persones amb discapacitat. Torras va parlar del perill de deixar-ho tot en mans de la IA, referint-se a la part afectiva: “Hem creat robots que poden ajudar persones amb discapacitat, però cal parar-se a pensar en la part ètica: si tinc un robot que em fa companyia, potser ja no vull rebre visites, o si sé que el meu familiar està ben atès per un robot, potser deixo d’anar-lo a visitar”, comentava Torras incitant al debat.
A la jornada, també hi van participar experts de UIC Barcelona, com la professora Magda Bosch, que va parlar d’“amistat artificial”, o Wendy R. Simons, també de la Facultat d’Humanitats, que va exposar alguns dels límits de la democràcia actual quan es troba amb la IA: “La tecnologia, per la seva naturalesa, és disruptiva, és trencadora i a més d’una manera constant. El nostre sistema legal ens queda estret per a aquesta nova tecnologia”, afirmava la professora i investigadora.
Tampoc van faltar a la trobada Gabriel Fernández, director de l’Observatori de la Intel·ligència Artificial i les Noves Tecnologies (OIANT) de UIC Barcelona, amb la seva ponència “L’ètica de la IA: una perspectiva integral”, ni el professor de UIC Barcelona School of Architecture Alberto T. Estévez, que va presentar el seu últim llibre, AI to matter-reality (‘De la intel·ligència artificial a la realitat material’), coescrit amb Yomna K. Abdallah, en el qual plasmen dissenys realitzats amb intel·ligència artificial, referits a la seva recerca sobre biomaterials.
El taller va ser inaugurat per la degana de la Facultat d’Humanitats, Judith Urbano, que va agrair la participació de tots els assistents i va destacar la importància de continuar treballant, debatent i investigant com a universitat sobre un tema tan actual i present en les nostres vides com és la intel·ligència artificial.