07/02/2023

Investigadores del Grup de Neurolípids del Departament de Ciències Bàsiques descobreixen una proteïna que crea resistència al tractament del càncer de mama

El grup dirigit per la Dra. Núria Casals ha realitzat un estudi en el qual es demostra el paper rellevant de la proteïna CPT1C a l’hora de crear resistència a la quimioteràpia en el tractament del càncer de mama triple negatiu

L’estudi, publicat en la revista International Journal of Molecular Sciences, constata que mantenir nivells baixos de la proteïna CPT1C és un indicador de mal pronòstic en pacients amb càncer de mama que reben un tractament de quimioteràpia amb antraciclines, específicament amb doxorubicina.

Com expliquen les investigadores principals de l’estudi, les doctores Núria Casals i Ruth Fadó, la quimioteràpia amb antraciclines és l’única teràpia sistemàtica amb eficàcia demostrada en el tractament del càncer de mama triple negatiu, i ha demostrat un impacte molt positiu en la supervivència de les pacients, tot i que algunes hi solen desenvolupar resistència. 

Les investigadores del Grup de Neurolípids van decidir iniciar la recerca per determinar si l’expressió de la CPT1C podria estar implicada en la pèrdua de sensibilitat als fàrmacs en el càncer de mama, tenint en compte que la quimioresistència s’ha associat a canvis en el grau de saturació de la membrana plasmàtica i que estudis previs havien descrit que la CPT1C podia regular el contingut lipídic de les cèl·lules tumorals. Com mostren els resultats obtinguts amb l’estudi, la proteïna CPT1C remodela els lípids de la membrana plàsmica de les cèl·lules tumorals de mama i augmenta el grau de saturació dels lípids i la longitud de la cadena, ajudant que la membrana es torni impermeable als fàrmacs i produeixi quimioresistència. 

Després d’analitzar els principals resultats, les investigadores han proposat que aquesta proteïna sigui considerada un nou biomarcador predictiu de la supervivència en el tractament amb antraciclina als pacients amb càncer de mama triple negatiu. A més a més, el fet de comprendre més bé com funciona el paper de la membrana lipídica de les cèl·lules canceroses en la quimioteràpia pot contribuir a millorar l’eficàcia a llarg termini dels tractaments en tumors humans i al desenvolupament de nous fàrmacs.

 

Freepik/DCStudio

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)