03/06/2021

Investigadors de la Facultat d’Odontologia i del Bioengineering Institute of Technology mostren el paper antibacterià de nanopartícules en l’àrea d’endodòncia

El grup d’investigadors ha desenvolupat noves nanopartícules antibacterianes capaces d’aconseguir una penetració més gran en túbuls dentinaris que els mètodes utilitzats actualment en endodòncia

L’aplicació de la nanotecnologia en l’àmbit mèdic està prenent un paper protagonista en les noves teràpies. No obstant això, la seva aplicació en l’odontologia encara està en un moment molt incipient, especialment en l’àrea de l’endodòncia. Per això, l’equip format per Fernando Durán-Sindreu, José A. González i Firas Elmsmari, del Departament d’Endodòncia de la Facultat d’Odontologia; Román Pérez, del Bioengineering Institute of Technology, i Elena Sánchez i María L. García, del Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Fisicoquímica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, han dut a terme l’estudi “Composition comprising nanoparticles, method for the preparation of a composition comprising nanoparticles and uses of the composition for dental treatment”.

Amb aquest treball, el grup d’investigadors ha desenvolupat i optimitzat la formulació de les nanopartícules mitjançant diverses tècniques fisicoquímiques, per ser utilitzades com a agents antibacterians intraconductes en les endodòncies. “El nostre desenvolupament ha estat el primer que ha aconseguit aplicar la nanotecnologia a la desinfecció bacteriana en endodòncia, mitjançant l’encapsulació d’un principi actiu a través del desenvolupament d’una formulació específica”, asseguren els autors de l’estudi.

Aquest projecte, finançat amb fons FEDER OTRIS i gestionat per l’AGAUR, s’ha materialitzat en una de les sis sol·licituds de patent realitzades per UIC Barcelona durant l’any 2020.

 

Logo FEDER