03/06/2024

Investigadors de UIC Barcelona obtenen fons de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” per a un projecte centrat en les persones sense llar de Barcelona

Cristina Lidón, investigadora de l’àrea de Bioestadística del Departament de Ciències Bàsiques, lidera el grup multidisciplinari en el qual també participen investigadors del Departament de Medicina, la Facultat d’Humanitats i la Unitat d’Igualtat de la Universitat

“Com moltes ciutats en el món, Barcelona té una població de persones sense llar important, de la qual al voltant del 10 % són dones. No obstant això, fins ara, a Barcelona està poc estudiada la situació d’aquesta població, sobretot en el cas de les dones”, explica la investigadora principal de l’estudi, Cristina Lidón.

Gràcies a l’ajuda obtinguda en la Social Research Call 2023 de l’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa”, Lidón ha impulsat el projecte titulat “A gender perspective study of homelessness in Barcelona” (LCF/PR/SR23/57000017), amb el qual el grup d’investigadors multidisciplinari vol analitzar la situació d’especial vulnerabilitat de les dones que viuen en situació de sense llar a Barcelona en termes de salut, salut mental i addiccions, per treballar en programes específics que incrementin l’ús dels recursos sanitaris i socials i, en última instància, la seva reinserció social. Per això, tenim també la col·laboració de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Emiliano Navarro, estudiant predoctoral que forma part del projecte, comenta que: “Amb aquesta línia de treball centrada en salut mental i addiccions en poblacions vulnerables, volem conèixer amb més profunditat la situació de les dones que viuen sense llar a la ciutat de Barcelona, i explorar els mecanismes que condueixen a l’augment constant de dones en aquesta situació”. Els resultats d’aquest projecte, que es desenvoluparà al llarg dels pròxims dos anys, permetran “augmentar el reconeixement, la defensa i l’evidència científica sobre les seqüeles del sensellarisme. A més, podrem treballar en intervencions preventives i estratègies per evitar aquesta situació en les poblacions més vulnerables, així com definir recursos i estratègies sanitàries i socials que s’adaptin a les característiques i necessitats específiques de les dones que viuen sense llar”, afegeixen. Aquestes idees es van discutir en la taula rodona que va tenir lloc en el marc de la Jornada sobre Sensellarisme, Exclusió Residencial i Salut a la Universitat de Girona el 22 de maig, i en la qual els investigadors van presentar el projecte convidats pel Dr. Fran Calvo, col·laborador del projecte.

Per dur a terme la primera fase de l’estudi i entrevistar les persones sense llar que formen part de la mostra, els investigadors compten amb la col·laboració d’estudiants de UIC Barcelona. “La responsabilitat social és un dels trets que identifica la nostra universitat i, per això, creiem que tenir alumnes voluntaris que es preocupin per la situació de les persones més desfavorides que viuen al seu voltant, no només permet desenvolupar el projecte, sinó que també és una experiència molt enriquidora des del punt de vista personal per a ells. Per això, els animem a participar-hi a través del programa de voluntariat en integració social que ofereix UIC Barcelona”. 

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)