- Més vistos
- Darrera visualització
Investigadors de UIC Barcelona creen la primera queratopròtesi oftalmològica bactericida
És un dels principals resultats fruit de la recerca, liderada pel Dr. Xavier Gil, investigador del Bioengineering Institute of Technology, i el Dr. Rafael Barraquer, catedràtic de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que ha estat possible gràcies a l’ajut rebut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
Després de prop de dos anys de feina, els responsables del projecte “Queratopròtesi de Boston bactericida mitjançant nanopartícules de plata i biofuncionalitzada per evitar fibrosi retroprostètica” mostren els primers resultats in vivo, que obren la porta a aplicacions prometedores en l’àmbit de l’oftalmologia per ajudar pacients que tenen patologies greus de còrnia.
L’estudi va néixer amb l’objectiu principal de desenvolupar millores en la queratopròtesi de Boston per reduir el risc d’infecció bacteriana d’aquestes pròtesis, així com impedir la creació d’una retromembrana que es produeix en la part del revers de la pròtesi i que impedeix la visió provocant ceguera en els pacients. L’equip d’investigadors liderat pel Dr. Xavier Gil, investigador del Bioengineering Institute of Technology, i pel Dr. Rafael Barraquer, de l’Institut Barraquer i també professor a la Universitat, ha creat un nou disseny de pròtesi amb un fort caràcter bactericida gràcies a l’ús de nanopartícules de plata que, a més a més, inhibeix l’adhesió de fibroblasts mitjançant l’ancoratge d’un pèptid. Els estudis in vivo han permès comprovar els bons resultats d’aquesta pròtesi, que evita la infecció i permet recobrar la visió després de ser inserida.
La presentació d’aquests prometedors resultats coincideix amb el reconeixement de la trajectòria científica del Dr. Xavier Gil, que ha estat guardonat recentment amb el Premi a la Millor Carrera Científica 2020 per la Societat Espanyola de Materials.