- Més vistos
- Darrera visualització
Investigadors de UIC Barcelona i de la Universitat d’Oxford desentranyen el procés d’escaneig de malalties del sistema immunològic
Un grup d’investigadors de la Universitat d’Oxford en el qual participa el Dr. Bernhard Knapp, professor de UIC Barcelona, ha publicat un nou estudi que revela detalls fins ara desconeguts del sistema immunològic humà. L’estudi, publicat a la revista Scientific Reports, investiga la interacció molecular entre les cèl·lules T (també conegudes com “la policia” del cos humà) i altres cèl·lules del cos humà.
Una de les funcions de les cèl·lules T és escanejar altres cèl·lules del cos a la recerca de possibles malalties. Les cèl·lules policia no actuen si troben cèl·lules sanes, però si detecten una malaltia, cal que es porti a terme una reacció immune. El problema en un sistema immunològic que no funciona és que no es prenen mesures adequades contra les cèl·lules malaltes (per exemple, cèl·lules canceroses), o que hi ha una reacció exagerada a substàncies inofensives (per exemple, al·lèrgens comuns com el pol·len).
Aquest estudi ha investigat la contribució de cadascun dels aminoàcids (els blocs de construcció de proteïnes) en el procés de reconeixement de cèl·lules T. Amb aquesta finalitat, es van utilitzar tècniques experimentals, així com eines d’investigació bioinformàtica computacionals. Els resultats indiquen que el patró de reconeixement varia i els diferents receptors de les cèl·lules T reconeixen les mateixes superfícies dels receptors d’altres cèl·lules del cos de maneres molt variades. La comparació entre dos processos diferents d’escaneig entre els receptors de cèl·lules T (en color ocre a la foto) i el receptor de la superfície d’una altra cèl·lula (en color blanc a la foto) es mostra en vermell i blau a la foto.
La comprensió dels detalls moleculars d’aquest procés d’interacció condueix potencialment al descobriment i el desenvolupament de nous fàrmacs en una àmplia varietat de malalties com les al·lèrgies, el càncer i les infeccions virals.