05/12/2023

Isabel Morales reflexiona sobre els principals riscos del s. XXI i les seves implicacions bioètiques

La professora de la Facultat d’Humanitats ha exposat part dels resultats del projecte “Conflictes ètics en la gestió dels riscos per a la salut humana davant la incertesa de la ciència”

Isabel Morales, professora i investigadora de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, ha presentat els últims resultats del projecte de recerca “Conflictes ètics en la gestió dels riscos per a la salut humana davant la incertesa de la ciència”, finançat per la Fundació BBVA i liderat, com a investigador principal, per Juan José Guardia, vicedegà de la Facultat de Dret. La ponència ha tingut lloc en el marc del XIV Congrés Internacional de Bioètica celebrat a Madrid el 27 i 28 d’octubre. 

La recerca presentada ha consistit en la realització d’una anàlisi qualitativa sobre la base de l’opinió de diferents experts en matèria de legislació, medicina i farmàcia tant del sector públic i privat, com de comitès científics i universitats. Els resultats de l’estudi, en el qual també ha participat el professor de la Facultat d’Humanitats Ignacio Macpherson, valoren l’aparició del risc com un tema essencial que obliga a enfocar la recerca i les accions polítiques de cara a la gestió i la prevenció d’aquest. “En el nostre temps és difícil calcular les possibilitats exactes que un perill ocorri, però és necessari fer un esforç per escoltar els experts —explica la professora d’Humanitats—. La preponderància del risc té a veure amb l’acció humana”. 

Alguns dels riscos més assenyalats en la recerca són la contaminació d’aliments i aigües, la toxicitat de sòls, els canvis de temperatura, la manipulació genètica, els fàrmacs experimentals i les malalties cròniques derivades d’hàbits de consum nocius, entre molts altres. Morales assenyala que tots els experts coincideixen que aquests perills no es troben aïllats, sinó que estan connectats entre sí. 

L’objectiu bioètic que s’ha de marcar com a prioritari, segons la recerca, és el de la protecció de la vida i de la salut humana. “La gestió del risc per als anys esdevenidors —assenyala la investigadora— exigeix la coordinació dels diferents sectors i la precaució i prudència en la presa de decisions, amb la finalitat de buscar el millor per a les generacions futures”. 

Aquesta ponència forma part del projecte “Conflictes ètics en la gestió dels riscos per a la salut humana davant la incertesa de la ciència (EIC21-1-208)” finançat per la Fundació BBVA, i dut a terme per l’equip d’investigadors Ignasi Belda —professor de Biomedicina—, Isabel Morales, Ignacio Macpherson i Juan José Guardia.

https://www.fbbva.es/