30/06/2023

Iván Lacasa: “Combinar les xarxes socials amb el ChatGPT potència les capacitats humanes, però podria generar desinformació”

En el Dia Internacional de les Xarxes Socials, que se celebra el 30 de juny, el professor i investigador en Ciències de la Comunicació Iván Lacasa reflexiona sobre la funció d’aquestes plataformes en la nostra societat i l’impacte creixent de la intel·ligència artificial en la creació de contingut, un tema de gran rellevància avui dia

El professor Lacasa emfatitza la diferència entre desinformació intencionada i mera informació errònia. “En xarxes socials, com que no hi ha un gatekeeper  que autentiqui la informació, la desinformació pot proliferar. Però les nostres recerques mostren que les xarxes no estan tan plenes de desinformació com es creu. Fins i tot plataformes tan lúdiques com TikTok tenen nombrosos professionals que hi imparteixen contingut educatiu verificat. No obstant això, en la nostra societat posttraumatitzada, la desinformació i els errors, encara que menors en nombre, ressonen amb més intensitat que la veritat”, explica.

Lacasa subratlla la importància de verificar fets i dades, fins i tot en l’era de la intel·ligència artificial generativa, la qual també pot introduir falsedats. “La IA pot ser un gran avanç, però també produeix el que els investigadors en diem ‘al·lucinacions’, dades sense fonament que li han semblat plausibles. Encara que reprodueixin patrons lingüístics complexos, els models GPT no comprenen la informació que estan generant, cosa que els pot portar a generar informació falsa”, explica.

Lacasa subratlla que, malgrat l’impressionant que semblen els models d’IA generativa, és crucial mantenir una actitud intel·lectual crítica, primer sobre com està canviant el nostre comportament. “El veritable perill no és la IA, sinó la confiança cega de l’usuari. Si oblidem que aquests sistemes no comprenen realment el contingut que generen, ens exposem a un risc similar al de confiar cegament en un cotxe autònom o en l’app de mapes del nostre telèfon”, alerta.

El professor sosté que, en l’actualitat, la intel·ligència artificial no és capaç de reemplaçar la intel·ligència humana, sinó que s’erigeix com una extensió que potencia les nostres habilitats. “Com les calculadores o els avions, aquestes eines no substitueixen, sinó que potencien les nostres capacitats. Són, com diria Marshall McLuhan, extensions de l’ésser humà”. Lacasa subratlla que és un fet recolzat per nombrosos estudis i experiments que la complexitat i riquesa de la ment humana supera en meravella i misteri no només les creacions d’intel·ligència artificial, sinó fins i tot la sorprenent complexitat biològica del nostre propi cervell.

L’expert assenyala la importància de la personalització en les xarxes socials, una cosa que la intel·ligència artificial actual no pot igualar. “Seguim influencers per la connexió que establim amb ells, no només per les seves recomanacions. Si un influencer es limita a seguir les instruccions que ChatGPT li ha donat per obtenir més engagement acabarà perdent la seva essència, que el feia atractiu”, afirma Lacasa.