28/10/2014

Javier Albarracín: «La capacitat econòmica i inversora no es pot contenir a Turquia»

Javier Albarracín, director de Desenvolupament Socioeconòmic de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED), va impartir la conferència «Turquia, potència econòmica i política emergent a Europa, al nord d'Àfrica i a l'Orient Mitjà», el 8 d'octubre, organitzada per la Facultat de Dret i l'Institut Carlemany d'Estudis Europeus.

El ponent va començar fent un recorregut històric de l’antic imperi Otomà i va seguir fent esment a algunes de les característiques del país. “És una potència demogràfica, amb gairebé 80 milions d’habitants.” Albarracín va explicar també que la població del país és jove i té una piràmide de població ferma per progressar. “Des del 2002 ha triplicat la renda per càpita. El seu creixement ha estat tan significatiu que el país no el pot contenir.”

Per una qüestió geogràfica, “per a la Unió Europea —va dir Albarracín—, que Turquia en formi part és clau, perquè és zona fronterera, però les relacions s’han distanciat des del 2001, ja que abans governava una elit secular, urbana i molt vinculada a les administracions, mentre que ara les minories han anat guanyant terreny reprimint la població”, va explicar el ponent. Per aquest motiu, sembla que en l’actualitat “la Unió Europea no té incentius perquè Turquia ingressi al mercat comú”.

Javier Albarracín va ser responsable de l’Àrea Mediterrània i Orient Mitjà al Consorci de Promoció Comercial de la Generalitat de Catalunya (2001-2008) i anteriorment havia treballat a l’Oficina Econòmica i Comercial de l’Ambaixada d’Espanya a Istanbul (1998-1999). Actualment és membre de diferents projectes euromediterranis de la Comissió Europea.