- Més vistos
- Darrera visualització
Joan Hernández lidera un projecte competitiu sobre la cooperació interreligiosa i l’ètica ambiental
El professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació ha obtingut un projecte competitiu atorgat a través de la Comissió Europea en el marc del Programa Erasmus+ KA220-HED - Cooperation partnerships in higher education dins de la convocatòria de 2023. El projecte “Religionen, Umweltbildung, Frieden” (‘Religions, educació ambiental, pau’) s’ha concedit amb un fons de 400.000 €, una part del qual el gestionarà directament UIC Barcelona
La recerca liderada pel professor Joan Hernández se centra en la promoció de l’ètica ambiental com un enfocament crucial per a la cooperació interreligiosa i l’educació social com a factor de canvi. Es tracta d’un projecte, que va començar el novembre de l’any passat, que té una durada de 36 mesos i està previst que acabi l’octubre de 2026. L’objectiu del projecte és el foment de la comprensió intercultural, la col·laboració entre religions i el compromís amb la protecció del medi ambient tenint present l’impacte de l’educació com a eix fonamental de transformació social.
Aquest enfocament innovador centra l’activitat del projecte a explorar les sinergies entre diferents religions en l’educació ambiental i la promoció de la pau tenint en compte les necessitats comunicatives actuals. “Mitjançant la integració de conceptes com la sostenibilitat, el respecte per la natura i la interconnexió entre les creences religioses, busquem assolir aquestes tasques”, afegeix Joan Hernández.
Altres temes que tracta són la promoció de la formació de professors de religió o de les comunitats religioses amb un enfocament ambiental, l’atenció a la diversitat religiosa, el desenvolupament d’estratègies didàctiques, la urgència de protegir els recursos hídrics, l’afrontament de les crisis globals de l’aigua mitjançant la justícia climàtica i el foment de l’educació ambiental com a eina per a la construcció de la pau.
Joan Hernández explica que aquesta combinació única de temes com la religió, l’ètica ambiental i la pau en el context educatiu converteixen el projecte en rellevant i significatiu. En paraules del professor Hernández, “pel que fa a la comprensió intercultural i la col·laboració interreligiosa en benefici del medi ambient i la societat en general aquest projecte suposa un pas endavant important i la comunicació hi juga un paper fonamental”.
El projecte competitiu no només representa un avenç en la formació de professorat, sinó que també ofereix un model de col·laboració atenent a la diversitat religiosa i els models ètics ambientals que poden ser replicats i adaptats en diferents contexts globals, i contribueix a la construcció d’un futur sostenible i pacífic.
Amb aquesta recerca, UIC Barcelona mostra, una vegada més, el seu compromís continu amb la sostenibilitat i la responsabilitat social, utilitzant la recerca com una eina per generar consciència i promoure accions concretes en la lluita contra el canvi climàtic.