13/12/2022

Joan Hernández, professor de UIC Barcelona, participa en el Fòrum Internacional Multireligiós Cruïlla de Camins

Joan Hernández Serret, professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona, i  responsable de Religions per la Pau a l’Estat espanyol, ha participat com a coordinador i impulsor del Fòrum Internacional Cruïlla de Camins: Una Resposta Intergeneracional Multireligiosa a la Crisi Social i Ambiental, que ha tingut lloc entre el 27 i el 30 de novembre a Manresa. Hernández ha moderat debats i conferències i ha participat en l’obertura i el tancament del Fòrum.  

Aquest congrés, organitzat per l’Ajuntament de Manresa, Religions per la Pau Internacional, i Religions per la Pau - Spain,  ha reunit més d’una cinquantena de líders religiosos i representants de col·lectius de joves i de dones de més de 34 països del món, també de l’àmbit científic i de l’administració, per tal de trobar una resposta intergeneracional, multireligiosa i multisectorial a la crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic. En definitiva, ha estat un congrés multireligiós i multisectorial liderat per joves vinguts del Japó, Sud-àfrica, Europa, els Estats Units, l’Índia i  l’Amèrica del Sud, entre d’altres.

Al fòrum, hi han participat líders religiosos i socials, com Ela Gandhi, neta de Mahatma Gandhi, el xeic d’Uganda, el rabí David Rosen, des de Jerusalem, o els bisbes de Vic i de Solsona (aquest darrer com a responsable del diàleg interreligiós de la Conferència Episcopal Espanyola). 

 Al final del congrés s’ha signat el Pacte Manresa 2022, un full de ruta d’acció conjunta per unir esforços, estimular l’acció i l’impacte social mediambiental des de la realitat de cadascú. Ja ha estat signat per líders religiosos de tot el món, col·lectius internacionals de joves, autoritats locals i assistents als debats i conferències.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i la secretària general de Religions for Peace i professora Azza Karam s’han compromès a traslladar les propostes i els compromisos del Pacte a altres ciutats, comunitats religioses i organismes nacionals i internacionals, com l’ONU o la UNESCO , i amb la voluntat que sigui compartit per tots els governs del món.

Segons s’ha fet palès en els quatre dies de debats, i tal com es desprèn del text del Pacte, “les crisis socials i mediambientals, afecten i afectaran principalment les ciutats, on viu la població mundial, inclosos els refugiats i els desplaçats a causa dels efectes d’aquesta mateixa crisi climàtica”. L’enfocament ha de ser “multisectorial, interreligiós, intergeneracional amb un reconeixement especial del valor crucial del lideratge dels joves com a present i hereus d’aquesta crisi climàtica”. Per aquests motius, el Pacte insta a “crear ciutats inclusives, segures i sostenibles”, tal com reclama mundialment les Nacions Unides en l’ODS11, per tal que “puguin pal·liar els efectes de les crisis socials i mediambientals que repercutiran en tothom, especialment en els més vulnerables”.