- Més vistos
- Darrera visualització
Jordi de Juan analitza les especialitats tributàries a les quals se sotmeten les autoritats portuàries
El professor i jurista va participar com a ponent en una jornada sobre Dret Portuari organitzada per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona i l’Autoritat Portuària de Tarragona
El 25 de novembre passat, el Dr. Jordi de Juan, professor de la Facultat de Dret de UIC Barcelona i director de la Càtedra d’Empresa Familiar Bosch Aymerich, va participar com a ponent en la novena edició de les Jornades de Dret Portuari que organitzen conjuntament l’Autoritat Portuària de Tarragona i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Tarragona.
Sota el títol “Algunes especialitats dels imposts de societats i sobre el valor afegit en l’àmbit dels ports”, el Dr. De Juan va examinar el règim jurídic al qual estan sotmeses les autoritats portuàries, d’acord amb el règim jurídic que configura la Llei de Ports de l’Estat i de la Marina Mercant. Així mateix, va procedir a confeccionar una anàlisi sistemàtica dels ingressos principals que obtenen i el règim tributari al qual queden subjectes, particularment aquell establert per als imposts de societats i sobre el valor afegit.
D’una banda, seguint les línies d’actuació bàsica en matèria de societats, va tractar la subjecció d’aquestes entitats a l’impost, així com el règim de despeses fiscalment deduïbles i la deducció per inversions realitzades per les autoritats portuàries, amb atenció especial al règim comptable establert per al sistema portuari de titularitat estatal. De l’altra, va reflexionar entorn del règim de subjecció d’aquests organismes en l’impost sobre el valor afegit, entrant detalladament a reflexionar sobre les subvencions en la base imposable, els supòsits de no subjecció i el règim d’exempció i deducció d’aquestes corporacions.
Les altres ponències de la jornada van ser a càrrec de Daniela Millet Eades i Esther Roca Isart, directora de l’àrea de Ports de la Generalitat i directora adjunta de Ports de la Generalitat respectivament, que van tractar el nou Pla Director Urbanístic portuari; de José Antonio Morillo-Velarde del Peso, advocat de l’Estat, que analitza l’ús de domini públic portuari per altres administracions; i de Fernando Rius Cánovas, advocat de l’Estat, que va avaluar l’aplicació de la Llei de transparència en l’àmbit dels ports.
Aquesta Jornada, que celebra la novena edició, permet la possibilitat d’una actualització permanent d’una matèria tan específica per als col·lectius professionals relacionats amb el Dret Portuari que, com va expressar Josep Maria Cruset i Domènech, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona: “és una matèria de múltiples vectors que van més enllà de l’àmbit pròpiament portuari amb implicacions molt rellevants en diverses àrees”.