07/10/2016

Jordi Jané: «davant de la gran amenaça de la ciberdelinqüència, necessitem més formació»

L’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir ahir les I Jornades sobre ciberdelinqüència i cibervictimització organitzades per la Facultat de Dret. 

A les jornades, hi van participar professionals del món del dret, la policia, els mossos d’esquadra i la guàrdia civil. El conseller d’Interior, Jordi Jané, va clausurar l’acte. Jané va felicitar, en primer lloc, UIC Barcelona pel nou Màster en Ciberdelinqüència. “El repte és enorme, però vull felicitar la universitat per l’encert en aquest nou màster”, va destacar. A més a més, el conseller va recalcar la necessitat d’una formació més específica per fer front a l’amenaça creixent de la ciberdelinqüència. Davant del ciberatac “hem de ser més àgils i propers” va afirmar. També va afegir: “Les lleis han de possibilitar als cossos policials les eines per combatre la ciberdelinqüència”.

Els riscos de la cibervictimització s’han multiplicat en l’àmbit individual, comunitari o empresarial. I, entre tots aquests riscos, mereix una consideració especial la protecció dels menors. A la Jornada es van analitzar les noves figures delictives introduïdes en la recent reforma del Codi Penal en aquesta matèria.

Franscisco Pérez Bes, secretari general de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE), va inaugurar l’acte. Pérez Bes va parlar de les futures amenaces i tendències en matèria de ciberdelictes i va animar els assistents a aprofitar el coneixement de les jornades per fer d’internet “un lloc més fiable, segur i millor”, segons paraules seves. Seguidament, José R. Agustina i Eloi Font, director i coordinador respectivament del Màster en Ciberdelinqüència, van presentar les jornades i el vídeo del projecte “Sweetie 2.0” contra el ciberassetjament, iniciativa de la fundació Tierra de Hombres.

Quant als desafiaments jurídics i processals en la prevenció, detecció i persecució de ciberagressors, Rodolfo Tesone, president de l’Associació d’Experts Nacionals de l’Advocacia TIC (ENATIC), va afirmar: “Les relacions jurídiques digitals i els conflictes jurídics creixeran. Però ni l’ordenament jurídic ni els ordenadors jurídics estem preparats. En advocacia TIC no sobreviurà ni el més fort ni el més ràpid, sinó el que sàpiga adaptar-se”. Per la seva banda, Eloy Velasco, magistrat de l’Audiència Nacional, va fer un repàs de la reforma del Codi Penal i les novetats que ha portat en matèria de ciberdelictes. D’altra banda, Pablo Borjabad, fiscal de menors especialitzat en criminalitat informàtica, va parlar de ciberdelictes comesos per menors i les dificultats que comporten legalment.

En els últims anys han aflorat també noves formes de cibervictimització com són el bullying, l’stalking, el sexting o el grooming. Josep Maria Tamarit, president de la Societat Catalana de Victimologia, va moderar una taula sobre els reptes policials i educatius per fer-los front.

Fernando Miró, codirector del Màster en Ciberdelinqüència, va establir les bases criminològiques per prevenir la cibervictimització i va presentar el projecte CiberApp. Per la seva banda, Irene Montiel, professora del màster, va parlar des de l’enfocament psicològic i victimològic en els menors i va recalcar la necessitat de fer-los partícips en la lluita contra el ciberassetjament. 

La jornada va acabar amb la intervenció de Carlos Morán, inspector cap del Grup I de Delictes Tecnològics del Cos Nacional de Policia; Rubèn Mora, inspector en cap de la Unitat Central de Delictes Informàtics del Cos de Mossos d’Esquadra, i Daniel Baena, tinent coronel cap de la Unitat de Policia Judicial de Catalunya de la Guàrdia Civil. Van parlar des de la perspectiva policial i van donar mostra de la col·laboració i coordinació que hi ha entre els tres cossos policials en matèria de ciberdelinqüència. Els ponents van donar exemples de noves iniciatives en la formació de menors per a la lluita contra aquests tres fenòmens i van compartir experiències i dificultats.

Les jornades van reunir prop de tres-centes persones del món del dret, la psicologia, l’educació i la policia.

I Jornada Ciberdelinqüència i Cibervictimització