- Més vistos
- Darrera visualització
Jordi Pérez Colomé: «Si la violència no va a més, esperem que la diplomàcia s'imposi a Ucraïna»
El periodista i professor de la UIC Jordi Pérez Colomé va oferir dimarts passat la conferència «Ucraïna, una nova guerra freda?», organitzada per la Facultat de Ciències de la Comunicació, al Saló de Graus de la UIC. Al llarg de la conferència, Pérez Colomé va reflexionar sobre la situació actual d'Ucraïna i els interessos que hi ha darrere d'aquest conflicte.
Jordi Pérez Colomé és un periodista especialitzat en política internacional que recentment ha rebut el premi iRedes Lletres Enredades “per la claredat amb què escriu i analitza la política internacional tant al seu bloc, obamaworld.es, com en els seus llibres”. I va ser amb aquesta claredat amb la qual va realitzar la sessió sobre Ucraïna, a la qual van assistir un bon nombre de persones entre alumnes, Alumni, professionals i representants de la UIC.
Durant la sessió, Pérez Colomé va formular cinc preguntes clau que va anar desgranant una per una, amb explicacions interessants: “Per què Ucraïna és tan important per a Rússia”, “Què més vol Putin?” , “Què pot fer Obama?”, “Quins són els perills per a Putin?” i “Una nova Iugoslàvia?”.
El periodista va iniciar la conferència destacant que Ucraïna, i en concret Crimea, és un enclavament estratègicament molt important per a Rússia tant des del punt de vista energètic, com militar i geogràfic.
Així mateix, també va comentar que: “Durant la Guerra Freda l’URSS estava a pocs quilòmetres de París, però ara és l’OTAN que es troba perillosament a prop de Rússia”. Això posa en guàrdia Putin i li fa dir prou, ja que no permetrà que l’OTAN avanci més.
Un altre punt que cal destacar de la conferència va girar al voltant del fet que “Putin vol evitar que el que ha passat a Kíev passi també a Moscou”. És a dir, evitar que es creï una situació similar a la viscuda a Ucraïna, que va portar la gent a sortir al carrer, revoltar-se contra el poder i derrotar-ne el líder.
La sessió va acabar amb un torn obert de preguntes, durant el qual es van tractar temes com el paper de la UE en aquest conflicte i què pot succeir ara, un dubte al qual Jordi Pérez Colomé va respondre que: “Si la violència no va a més, esperem que la diplomàcia s’imposi”.