27/06/2014

Jordi Pujol i Soley presenta les memòries del primer rector de la UIC

El llibre repassa la vida i l'obra del neuropatòleg Jordi Cervós i Navarro, que va deixar el rectorat de la Universitat Lliure de Berlín per ser rector de la UIC (del 1997 al 2001).

L’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, ha presentat aquest matí les memòries del primer rector de la UIC, Jordi Cervós i Navarro, acompanyat del rector de la UIC, el Dr. Pere Alavedra, i l’editor del llibre, Lluís Pagès. Memòries. Berlín i Barcelona, anada i retorn (Pagès editors) repassa en unes 450 pàgines la vida de Jordi Cervós i Navarro (1930), des que de petit va ser pastor al Pallars Sobirà fins a esdevenir el rector fundacional de la UIC.

Company de promoció de Jordi Pujol a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, el Dr. Cervós s’ha emocionat d’escoltar les anècdotes de joventut que ha explicat l’expresident i que recull el llibre. Pujol, que ha descrit l’autor com un "personatge extraordinari", n’ha destacat la voluntat, l’audàcia i el caràcter fort.

Després d’estudiar Medicina, el 1952 el Dr. Cervós es va traslladar a Alemanya, on va residir més de quaranta anys. Aquestes memòries recullen anècdotes personals durant aquesta etapa, en què es va forjar la seva carrera investigadora. Després de deixar la Psiquiatria per decantar-se per la Neuropatologia, es va dedicar a l’estudi de les malalties del cervell. La seva fecunda carrera investigadora va despuntar arran del descobriment de l’existència de nervis a les arterioles.

Durant aquest temps, va viure la divisió de les dues Alemanyes i la caiguda del mur de Berlín i va assumir els càrrecs de vicepresident de la Universitat Lliure de Berlín, catedràtic de l’Institut de Neuropatologia de la mateixa universitat, així com president de la Societat Alemanya de Neuropatologia i Neuroanatomia.

Les memòries recullen com un punt central de la seva vida va ser conèixer personalment sant Josepmaria, fundador de l’Opus Dei, i la seva vocació personal a la prelatura. En l’última part del llibre explica el seu retorn a Barcelona el 1997 i la seva nova etapa al capdavant de la UIC com a rector (1997-2001).

Durant l’acte, Lluís Pagès ha agraït poder editar aquest llibre i ha destacat que és una “aportació de primera categoria dins la nostra bibliografia catalana”. L’emotiu acte ha gaudit de la presència dels tres rectors que ha tingut la Universitat al llarg dels seus quinze anys d’existència. El Dr. Cervós, el Dr. Josep Argemí, que va rellevar el Dr. Cervós al càrrec, i l’actual rector, el Dr. Pere Alavedra.

El Dr. Cervós té en el seu haver set doctorats honoris causa atorgats per les universitats de Hannover (Alemanya), Tokushima (Japó), Saransk (Rússia), Tessalònica (Grècia) Saragossa, Barcelona i la Complutense de Madrid, i suma altres distincions com la Gran Creu del Mèrit Civil de la República Federal Alemanya, la Gran Creu de l’Ordre Civil d’Alfons X el Savi o la Creu de Sant Jordi (2002).