07/10/2016

Jornada sobre psoriasi: “Darrere de cada pell hi ha una història”

Sota el títol “Los registros de mi piel” va tenir lloc la jornada sobre psoriasi el dijous 5 d’octubre al Saló d’Actes de l’Hospital General de Catalunya, organitzada per la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona.

La trobada va néixer amb l’objectiu d’informar, donar visibilitat i generar debat entorn de la psoriasi i l’artritis psoriàsica, a través del visionat dels cinc documentals realitzats íntegrament per alumnes del Grau en Comunicació Audiovisual de la Universitat. El debat posterior amb especialistes el va moderar Xavier Granda, periodista especialitzat en salut i vicepresident de l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS); la Dra. Pilar Gual, de l’equip de Psicologia de UIC Barcelona; el Dr. Ramon Grimalt, dermatòleg i professor de UIC Barcelona, i la Sra. Celia Marín, presidenta de l’associació de pacients Psoriasis en Red.

Després del visionat dels documentals es va generar un debat entorn de les noves formes de veure la malaltia, d’entendre-la i de pensar-hi i de com viuen el dia a dia els pacients i l’acceptació social d’aquesta malaltia. “Darrere de cada pell hi ha una història”, va recalcar Celia Marín. Els assistents a la sessió van poder posar-se a la pell dels pacients i emocionar-se amb cada una de les històries que hi ha al darrere d’aquesta malaltia.

La Dra. Gual va destacar “la importància de poder explicar el que et passa”, atès que en alguns casos els pacients no accepten la malaltia i pateixen el rebuig de persones del seu entorn. Aquest va ser el cas d’una de les protagonistes del documental que va assistir a la sessió acompanyada de la seva família, van explicar en primera persona la seva experiència amb la psoriasi.

El Dr. Grimalt va fer referència a tota la indústria que hi al darrere d’aquesta malaltia i com els pacients proven productes que per ells són ineficaços i suposen una despesa econòmica important, perquè “la desesperació et fa perdre el nord”. També va comentar que “per desgràcia molt poques vegades es dóna suport multidisciplinari a un pacient de psoriasi” quan la malaltia afecta més àmbits que van més enllà del dermatològic.

La sessió va néixer arran del programa “MeetingDoc – Psoriasis”, una iniciativa del FICAE (Festival Internacional de Curtmetratges), codirigit pel professor del Grau en Comunicació Audiovisual, el Dr. Ricard Mamblona, l’associació de pacients Psoriasis en Red, i el suport de la Càtedra Art i Malalties de la Universitat Politècnica de València.

El cinema com a fil conductor va provocar que l’activitat tingués un toc artístic i cultural, i alhora, va generar debat i reflexió i el va convertir en un acte de dimensió social i sanitària.