- Més vistos
- Darrera visualització
Josep Cuní: «el periodisme ha de tornar als seus orígens»
El periodista Josep Cuní va oferir divendres passat la conferència «Mass Media i opinió pública lliure», organitzada per la Facultat de Ciències de la Comunicació a l'Aula Magna de la UIC. Al llarg de la conferència, Cuní va reflexionar sobre l'estat del periodisme actual i el debat sobre les xarxes socials i l'opinió pública.
A l’inici de la sessió, el periodista es va posicionar en el debat sobre l’opinió pública lliure en l’entorn dels mass media: “No existeix l’opinió pública lliure. És impossible. Està mediatitzada”, va afirmar.
En aquest sentit, Cuní va negar les teories que sostenen que les xarxes socials són el nou periodisme: “En molts tweets hi ha notícies potencials, però en si mateix un tweet no és notícia”. En aquesta línia, també va afirmar que “avui es pensa que les xarxes socials són mitjans de comunicació. Potser algun dia ho seran, però ara mateix no ho són”.
Davant el debat sobre si les xarxes socials propicien més llibertat d’opinió i de si han arribat a convertir la comunicació vertical de la informació en una comunicació horitzontal, el periodista es va mostrar escèptic i va reiterar que, en alguns casos, “les xarxes socials comencen a marcar un nivell d’autocensura més gran que el de la mateixa línia editorial del mitjà de comunicació”. Així mateix, va afirmar que si bé pot semblar que les xarxes socials són un mitjà de comunicació molt més horitzontal, al final darrere de cada informació hi ha una persona i, per tant, acaba sent vertical.
Sobre la crisi de les empreses periodístiques, el debat sobre la mort del periodisme amb WikiLeaks i el nou paradigma dels mitjans de comunicació, Cuní va afirmar que “el periodisme és més necessari ara que mai”. Així, va animar els alumnes a tornar als orígens del periodisme, a cercar la veritat i a ser rigorosos amb la informació: “La reconversió del periodisme passa per tornar a l’origen de decidir què és notícia i què no ho és. S’ha de tornar al mètode objectivable”, va afirmar. I els va recordar que “el periodisme no és una feina de vuit a tres. És de vint-i-quatre hores. Per poder explicar no què passa, si no per què passa”.
Finalment, Cuní va manifestar que “la informació és un dret dels ciutadans i una obligació dels governants”.
La sessió va acabar amb un torn obert de preguntes. A la sessió, hi van participar més de 200 persones, entre alumnes, professors de la Facultat i estudiants de batxillerat.