- Més vistos
- Darrera visualització
Josep Lluís i Ginovart, nou director de la School of Architecture de UIC Barcelona
El doctor arquitecte Josep Lluís i Ginovart ha estat escollit com a nou director de la School of Architecture de UIC Barcelona, en substitució de l’anterior director, el doctor arquitecte Pere Vall.
La School of Architecture de UIC Barcelona imparteix el Grau en Arquitectura i un total de quatre màsters i tres postgraus: Master International Cooperation: Sustainable Emergency Architecture, Màster Internacional en Processos BIM, Màster Universitari en Arquitectura Biodigital, Màster Universitari en Regeneració de Territoris Intermedis, Postgraduate Degree in Concepts and Methods for Regenerating Intermediate Landscapes, Postgrau en Accessibilitat i Disseny per a Tothom, Postgrau en BIM Manager i Postgrau en Operador BIM. També ofereix cinc cursos de formació continuada, un programa de doctorat i quatre càtedres universitat-empresa.
Objectius
Josep Lluís i Ginovart planteja una sèrie de reptes, tenint en compte que la School of Architecture celebra el seu 20è aniversari durant aquest curs acadèmic, i després d’aquesta trajectòria l’objectiu és “vertebrar-la cap a la internacionalització, ja que actualment tenim la presència de 27 nacionalitats diferents”. Lluís i Ginovart també assenyala: “Barcelona, com a referència de l’arquitectura, és una referència per si sola, però podem fer-ne una plataforma que acosti el nou alumne a un territori proper que va des de l’extensió de la mateixa ciutat de Barcelona a un marc més general de Catalunya, Espanya i la proximitat geogràfica amb el sud-oest d’Europa i nord-est d’Àfrica. Aquí s’ha desenvolupat gran part de la civilització i per aquest motiu, la càrrega que hi ha s’ha de transmetre a aquest alumnat internacional. L’ensenyament humanístic de l’arquitectura ha de transgredir les aules per aprendre de l’arquitectura que ofereix aquest entorn privilegiat”.
Reptes de l’arquitectura
El nou director de la School of Architecture afirma: “L’arquitectura actual té grans debats, però crec que el més important és que l’arquitectura s’ha de tornar a trobar a si mateixa. El problema és com es torna al sentit comú d’aquesta disciplina, que sempre ha tingut i en molts casos s’ha perdut. Potser només pot tornar a trobar-se a si mateixa des de les seves arrels més profundes, amb el seu coneixement ple. La visió i l’ensenyament parcial de l’arquitectura segada a l’última centúria ha produït, al meu entendre, una certa fragmentació de l’arquitectura, que assisteix només parcialment a la seva essència. El debat ha de tornar-se, en aquest sentit, filosòfic i buscar el significant i el significat de l’arquitectura”.
Sobre Josep Lluís i Ginovart
Josep Lluís i Ginovart és arquitecte per l’ETSAB de la Universitat Politècnica de Catalunya (1982) i doctor arquitecte per l’ESARQ de la Universitat Internacional de Catalunya (2002). Actualment, és director de la School of Architecture de UIC Barcelona, investigador i dirigeix el Grup de Recerca sobre Arquitectura i Patrimoni, Architectural heritage (PATRIARQ). Anteriorment al seu càrrec a UIC Barcelona, Josep Lluís i Ginovart ha estat director del Departament d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
La trajectòria científica es produeix com una transferència des de l’experiència professional (1982-2016) als seus despatxos d’arquitectura a Barcelona i Tortosa, en l’àmbit de la restauració i intervenció del patrimoni arquitectònic cap al món de la universitat. La primera activitat docent va tenir lloc a la Universitat Internacional de Catalunya (2001-2005), i després a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (2005-2016).
També ha publicat articles indexats a diverses revistes, pertany al consell editorial de l’International Journal of Heritage Architecture i és revisor d’Hispania Sacra i Civil Engineering and Architecture, Construction History i Informes de la Construcción. Lluís i Ginovart pertany a diversos comitès científics internacionals, ha dut a terme tretze projectes de transferència de tecnologia amb la Fundació de la Universitat Rovira i Virgili, ha participat en més de cinquanta projectes d’investigació, i ha col·laborat amb les principals institucions del país. Per la seva intervenció en el patrimoni arquitectònic religiós, el papa Benet XVI va concedir-li la creu “Pro Ecclesia et Pontifice” (2012).