01/03/2016

Juristes i empresaris comparteixen a UIC Barcelona l’estratègia de compliance per a la nova circular 1/2016

L’Aula Magna de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) va acollir prop de 300 persones del món de l’empresa i de l’advocacia que van participar en la jornada “En la ment d’un compliance officer. Reptes en la defensa penal de l’empresa davant un canvi de paradigma” organitzada conjuntament per la Facultat de Dret i el despatx d’advocats Molins & Silva - Defensa Penal.

La jornada va tenir lloc amb motiu de la inauguració del nou Diploma d’Especialització per a Compliance Officers que UIC Barcelona organitza juntament amb Molins & Silva - Defensa Penal. 

La recent circular 1/2016 de la Fiscalia General de l’Estat, publicada a finals de gener, explicita els criteris amb què interpretarà el nou article 31 bis del Codi Penal. Al llarg de l’acte, els ponents van compartir estratègies de defensa enfront de la nova circular i la seva pròpia experiència en les respectives empreses com compliance officer

La jornada va començar amb una conferència a càrrec de Jesús M. Silva, soci director de Molins & Silva - Defensa Penal, qui va fer una anàlisi del contingut de la circular i va donar les claus d’algunes estratègies per a la defensa de l’empresa. Per a Silva, tota la Circular està basada en una idea força: la promoció de l’ètica com a base de la cultura corporativa. Des d’aquest prisma “el model de prevenció eximeix de responsabilitat en tres casos: quan s’evita el delicte; quan es detecta el delicte i es posa en coneixement de l’autoritat i quan es procedeix a restituir l’objecte, reparar el dany i col·laborar amb l’autoritat”. Silva també va recalcar que és evident “que sense ètica el dret penal no té força, però la nova circular fomenta l’ètica a cops de bastó”. 

Seguidament, va tenir lloc una taula rodona en la qual van participar Carlos López Agut, chief compliance officer a CaixaBank, S A; Juan Jorge Gili, chief compliance officer a Grup Novartis, i Alejandro Pérez Lafuente, director d’assessoria jurídica corporativa i de negoci i president del comitè ètic i de conducta a Santa Lucía, SA, Assegurances i Reassegurances. Els ponents van compartir la seva experiència com a compliance officers i estan treballant en les seves pròpies empreses per implementar els models de prevenció de delictes (MPD). En aquest sentit, Carlos López Agut va compartir que a CaixaBank s’intenta “conscienciar sempre que compliance ho som tots a l’empresa”. Després de plasmar la seva experiència al Grup Novartis, Juan Jorge Gili, va afirmar que “és important el codi de conducta, però cal arrelar-lo en la cultura de l’empresa”. Per la seva banda, Alejandro Pérez Lafuente va destacar: “Les entitats hem d’aspirar a alguna cosa més que la prevenció penal” i així és com treballa a Santa Lucía, SA, Assegurances i Reassegurances. 

En paraules de la vicedegana de la Facultat de Dret de UIC Barcelona, la Dra. Maria Mut , jornades com aquesta “ratifiquen l’aposta de la Facultat per la formació contínua, així com per apropar els alumnes a les noves tendències i exigències del sector legal de la mà de professionals de prestigi que les viuen en primera persona”.