07/06/2023

Juristes internacionals analitzen el futur del llenguatge jurídic tenint en compte els ODS de l’Agenda 2030

Ricardo María Jiménez Yáñez, professor de la Facultat d’Humanitats, i Maria Mut, professora de la Facultat de Dret, han organitzat una jornada en la qual s’han analitzat, principalment, els problemes i reptes de l’ús del llenguatge jurídic a l’Argentina i Mèxic, i els problemes comunicatius entre advocats, les lleis i els empresaris

Les facultats de Dret i Humanitats, sota la coordinació de Ricardo María Jiménez i Maria Mut, han organitzat la tercera Jornada Internacional de Llenguatge Jurídic. La sessió, celebrada dijous passat 25 de maig al Saló de Graus, va tenir com a objectiu reflexionar i analitzar l’ús del llenguatge jurídic en altres països i en les empreses. 

El primer mòdul, “El llenguatge jurídic d’advocats a l’Argentina i Mèxic: problemes i reptes”, va consistir en la ponència de dues expertes internacionals en llenguatge jurídic. D’una banda, Gabriela Cid de León, advocada, llicenciada en Dret per la Universitat Panamericana i postgraduada en Dret Civil i Contractes per la Universitat de Salamanca, i Carmen De Cucco Alconada, advocada i doctoranda en Ciències Jurídiques. 

Cid de León va destacar la importància de fer servir un llenguatge clar i va advertir de la força comercial que posseeix l’ús d’un llenguatge ambigu i que pot ser un mitjà per a la corrupció. Totes dues ponents van valorar també la implementació de coneixements sobre llenguatge jurídic en altres facultats com la de Comunicació, on els periodistes especialitzats en l’àmbit jurídic necessiten conèixer el sector per oferir informació àmplia, clara i veraç. 

En el segon mòdul, “El directiu davant les lleis i regulacions”, s’hi van unir tres ponents més: Juan Mosquera, responsable de sostenibilitat a ISDIN i graduat en ADE per UIC Barcelona; Pablo Franquet, advocat i soci al Departament Processal i de Litigació Bancària de Fieldfisher i Félix Navas, advocat al Departament de M&A a AGM Advocats, llicenciat en Dret per la UPF i Doble Màster (Advocacia i Dret d’Empresa) per la Universitat de Navarra. 

Mosquera va exposar el problema comunicatiu entre advocats i va remarcar la importància de la proactivitat de les persones per establir l’ús d’un codi que s’adapti més bé a cada context. “Hem de ser capaços de traslladar la mateixa informació a qualsevol persona i que, independentment de si coneix o desconeix el llenguatge jurídic, pugui comprendre-la”, va afegir Franquet. 

En última instància, els ponents van respondre a les preguntes que els assistents van fer presencialment o mitjançant la videoconferència activa que va haver-hi al final de cada mòdul.

La Jornada s’inscriu dins del Grup de Recerca de la Generalitat de Catalunya (2021 SGR 01336), “Drets, Agenda 2030 Recuperació sostenible a Catalunya (RESCAT 2030)”, i és part del projecte de R+D+i PID2021-124298OB-I00, finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033/: Projecte PID2021-124298OB-I00 finançat per MCIN/ AEI/10.13039/501100011033/ i per FEDER Una manera de fer Europa “Dret global i crisis sanitàries: cap a una convenció mundial contra les pandèmies (CONCOPAN)”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)