05/05/2021

Justin Stearns afirma a Foros 2021 que la concepció de la malaltia i el contagi gairebé no ha variat en els últims segles

El professor i investigador nord-americà va clausurar aquesta edició del cicle amb una conferència en la qual va aprofundir en els conceptes de religió, contagi i pandèmia en el món islàmic premodern

El 28 d’abril passat, el professor i investigador nord-americà Justin Stearns va clausurar el cicle Foros 2021 de UIC Barcelona School of Architecture amb una conferència, en format en línia, titulada “Religió, contagi i plagues en el món islàmic premodern”. 

En la seva intervenció, Stearns va fer una aproximació a la resposta que s’ha donat, des del món musulmà, a les grans epidèmies al llarg de la història. En aquest sentit, va destacar que la concepció de la malaltia i el contagi no ha variat gaire al llarg dels últims segles. D’igual manera, va afirmar que les pandèmies posen en relleu els marcs intel·lectuals i socials de cada època i que la història revela la contingència del present. “Si observem la resposta actual a la COVID-19 en el món musulmà i mirem la resposta que hi va haver a altres epidèmies durant els últims 1.400 anys, queda clara la gran flexibilitat de la tradició per respondre a les pandèmies”, va sostenir.

Justin Stearns és professor associat d’Arab Crossroads Studies a la Universitat de Nova York d’Abu Dhabi. Els seus interessos de recerca se centren en la intersecció del dret, la ciència i la teologia a l’Orient Mitjà islàmic premodern. Va obtenir la seva llicenciatura en Anglès i Història pel Dartmouth College el 1998 i es va doctorar en estudis sobre l’Orient Pròxim per la Universitat de Princeton el 2007. El seu primer llibre es va titular Infectious Ideas: Contagion in Pre-Modern Islamic and Christian Thought in the Western Mediterranean (Johns Hopkins University Press, 2011). Acaba de publicar el llibre Revealed Sciences: The Natural Sciences in Islam in Early Modern Morocco sobre la situació social de les ciències naturals al Marroc a principis de l’època moderna.

Amb el títol “Expectations” (“Expectatives”), Foros 2021 ha conduït les reflexions sobre l’escenari de reconstrucció derivat de la crisi de la COVID-19 en tots els àmbits de la societat, especialment en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme.